Почетна » Активистички лексикон – Нина Спасић, Дедина гаража, Ниш: Дух јачамо заједништвом

Активистички лексикон – Нина Спасић, Дедина гаража, Ниш: Дух јачамо заједништвом

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Ниша, од Нине Спасић из Дедине гараже.

’’Дедина гаража’’ је место у Нишу намењено свим клинцима и клинцезама који би да слободно време проведу креативно, забављајући се мимо екрана рачунара и мобилних телефона. Правећи играчке, развијају своју моторику, а донирајући их другој деци одрастају у солидарне и хумане људе. На идеју да направи једно овакво место дошла је Нина Спасић која са пријатељима и сарадницима, већ седам година организује радионице – гаражаонице у којима деца проводе квалитетно време, како са другом децом, тако и са родитељима.

-Због чега је активизам важан?

Важна је инспирисана акција која покреће јер буди капацитет човека за променом. Када перципирамо недостатак или негативну појаву, дух је тај који реагује а активизам је облик подржавања живости духа. Чинити ствари, а не очајавати је оно што активизам буди у људима.

-Која је била иницијална каписла да покренете иницијативу?

Недостатак садржаја намењених породицама и непоштовање дечијих аутентичних потреба за смисленим радом и игром, изазивало је осећање разочарења и туге, на шта смо желели да реагујемо. Уверење да се деци пружањем квалитетног садржаја омогућује правилан развој и подстичу креативне и стваралачке способности представљало је иницијалну капислу за покретање наше иницијативе.

-Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Сви елементи наших активности планирани су и реализовани из дубоких уверења, са љубављу и страшћу према самом процесу. Знајући да то није брз пут када следите своје срце, сваку препреку смо прихватали и доживљавали је као смерницу за даље путовање.

-Који су били највећи изазови?

Окупљање породица у доба пандемије са ограничењима особа које бораве у истом простору и на отвореном је био највећи изазов у току спровођења активности.

-Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Сваки сусрет са децом и породицама, резултирао је радошћу и задовољством. Свака направљена играчка која изазива бујицу узбудјења код деце, осећај самоуверености и поуздања у своје способности је у сваком тренутку хранило наша уверења и доказивало да је вредело труда.

-По(р)ука будућим активистима…

Када препознате оно у шта верујете и када сте спремни да без икакве подршке стојите уз то целим бићем, кораци се појављују и врата отварају. Јачање духа је циљ који се најлепше постиже заједништвом.

-Подршка кроз промени.рс нам је значајна због…

Осећање да смо препознати, подржани и да је неко у заједници осетио значај нашег рада за децу и породице, ојачало је наше капацитете за интензивнијим досадашњим радом. Дата нам је могућност да упознамо шири круг заједнице са активностима Дедине гараже, да обухватимо школску децу, децу са сметњама у развоју и проширимо могућности ангажовања дечице на креативним стваралачким подухватима, да се осетимо као покретачи позитивних промена у друштву и изазивачи среће код деце.

Аутор фотографија МРЦН.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар