Почетна » Активистички лексикон – Предраг Матић, Локални одговор, Ваљево: Да би нас било што више, свест морамо градити и развијати кроз активно учешће грађана

Активистички лексикон – Предраг Матић, Локални одговор, Ваљево: Да би нас било што више, свест морамо градити и развијати кроз активно учешће грађана

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из удружења „Локални одговор“ из Ваљева, од Предрага Матића.

Предраг Матић, Локални одговор, Ваљево: Да би нас било што више, свест морамо градити и развијати кроз активно учешће грађана

Полазна тачка удружења “Локални одговор“ је чврство уверење да је владавина права стуб и основ праведног друштва, отвореног за све њене учеснике. У оквиру пројекта “Како се троши зелени динар?” истраживана је ефективност реализације буџета за заштиту животне средине града Ваљева, а управо уз помоћ комуникације са грађанима и увиђања њихове перцепције учинка “зеленог буџета”. Због чега је била значајна подршка промени.рс и одговоре на друга важна питања, дао је Предраг Матић.

1) Због чега је активизам важан?

Да би једно друштво било демократско и да би се одлуке о кључним проблемима друштва доносиле на транспарентан начин, који би користио грађанима, по самој логици ствари грађани морају бити укључени у сам процес доношења одлука које се тичу њих самих. Само свестан грађанин, који је информисан и упућен у проблеме друштва и заједнице чији део јесте, може да представља носиоца суверености. Да би се сама свест грађана подигла и створила, да би се грађани укључили у процес доношења одлука и да би били питани, они (грађани) се морају активирати и узети учешће у друштвеним процесима. Један од кључних механизама за нешто такво јесте управо грађански активизам.

2) Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

Локални Одговор Ваљево је удружење грађана које чини дугогодишњи грађански активисти који су претходних година ( деценија ) својим ангажовањем учествовали у битним друштвеним догађањима и процесима. Наше окупљање у јединствену организацију јесте логичан след наших претходних ангажовања које је за циљ имало да сензибилише и подстакне јавност да узме активно учешће у борби за остваривање својих грађанских права и слобода.

3) Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Из претходног одговора јасно је да наше удружење и његови чланови своје мотиве и циљеве никада нису напуштали, тако да не планирамо да одустанемо од борбе за слободу, владавину људских права и заштиту животне средине.

4) Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Током борбе за права грађана пред нама су се низали и вероватно ће се наставити изазови са којима се сусрећемо. По мом мишљењу највећи изазов јесте само друштво, друштво које је осиромашено , опљачкано и разорено од стране актуелног и претходног режима. Током протеклих 30ак година наше друштво је разорено у образовном, економском, демографском и у многим другим сегментима друштвеног система. А како само свестан грађанин може бити нослиац суверености државе и самог друштва , наш највећи изазов представља друштвени систем у ком живимо. Не треба заборавити да је политички систем део тог друштвеног система који је утицао негативно на саме грађане.

5) Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Током година борбе, кроз разноразне активности, трибине, протесте, пројекте сусретали смо се са великим бројем људи са којима смо остварили сарадњу на пољима грађанског активизма и управо ти људи, велики број грађанских удружења широм Србије јесу подстрек за наставак борбе. Такође, грађани који учествују у активностима које наше удружење спроводи јесу доказ да не треба одустати од борбе , јер борба за права грађана и слободу јесте једино што нам у овом тренутку преостаје.

6) По(р)ука будућим активистима…

Порука за све будуће активисте : Само свестан грађанин јесте предуслов да се ствари могу променити у добром смеру. Да би нас било што више, свест морамо градити и развијати кроз активно учешће грађана тј. кроз грађански активизам.

7) Подршка кроз промени.рс нам је значила због…

Подршка на пројекту била нам је значајна из више разлога. Нова знања која смо добили, нови људи и организације које смо упознали и са којима смо остварили сарадњу. Такође, партнерски однос и сарадња на решавању истих проблема и остваривању заједничког циља јесте оно што и јесте суштина ствари. Тако да подршка нам је значила јер смо са нашим партнерима развили пријатељски однос који је у правом смислу био грађански активизам на делу!

Аутор фотографија је Локални одговор, Ваљево.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар