Почетна » Активистички лексикон – Татјана Илић, Власинска вила: Вредело је! Покрените се, покушајте!

Активистички лексикон – Татјана Илић, Власинска вила: Вредело је! Покрените се, покушајте!

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Власотинца, од Татјане Илић из Удружења грађана „Власинска вила

Кеј на реци Власини, иако омиљено место окупљања Власотинчана, био је прљав и неуредан. То је подстакло младе из удружења Власинска вила на акцију. Желели су лепо уређено шеталиште, кеј богат садржајима, уредно и место атрактивног изгледа. И, то су убрзо остварили. Ангажовали су младе уметнике да исцртају мурал по мотивима Ван Гогове ‘’Звездане ноћи’’, поставили нове клупе и путоказе. Омогучили су својим суграђанима много лепши поглед на реку. Искуства улепшавања своје вароши са нама је поделила једна од ‘’Власинских вила’’ Татјана Илић.

– Због чега је активизам важан?

Активизам је важан управо због могућности активног укључивања и учешћа грађана у покретању и реализацији иницијатива које могу унапредити и побољшати живот заједнице у различитим животним областима. Важан је и због самог осећаја да као појединци и групе можемо допринети неким променама које су за нас битне.

-Која је била иницијална каписла да покренете иницијативу?

Опсервација изгледа града, шеталишта, кеја, размишљање и маштање како би све то могло да изгледа много лепше, уредније… А, истовремено и запитаност због чега се годинама уназад ништа не мења или се мења веома споро.

– Да ли сте некада пожелели да одустанете?

Наша иницијатива је имала краћи рок за реализацију тако да није било тежих момената који би утицали на жељу за одустајањем.

– Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Најзначајнији тренутак је био свакако крајњи исход акције, односно нови детаљи на шеталишту који су освежили, улепшали део града и изазвали много лепих коментара, позитивне и подстицајне реакције. Сматрам да смо акцијом скренули пажњу јавности на то колико је важан изглед нашег окружења и покренули и друге активисте, али и званичне институције на локалу на размишљања тако да су касније уследили радови већег обима на уређењу овог дела града. Сама акција је протекла са једном лепом енергијом, укључила је доста учесника и изнедрила нову мотивацију, нове планове…

– По(р)ука будућим активистима…

Вредело је! Верујте, покрените се, покушајте!

– Подршка кроз промени.рс нам је значајна због…

Значила нам је много, због пружене шансе и подршке у сваком погледу. И, свакако, због указаног поверења.

 

Аутор фотографија А.Ђ. МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар

12 − 2 =