Почетна » Активистички лексикон – Удружење Асоцијација Модерних Играча и Кореографа, Нови Београд: Активизмом заједничким снагама проназимо решење за постојећи проблем

Активистички лексикон – Удружење Асоцијација Модерних Играча и Кореографа, Нови Београд: Активизмом заједничким снагама проназимо решење за постојећи проблем

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Удружења „Асоцијација Модерних Играча и Кореографа“ са Новог Београда.

Удружење АМИК окупља велики број играча и кореографа како би заједно удружено промосивали модерне стилове игре. Кроз иницијативу „Да ли разумеш или треба да ти отплешем?!“ испуњеном плесом, глумом и музиком истичу проблем загађења воде, угроженост поплавне бране, као и невидљивост реке услед нелегалних сплавова који се налазе при обали. Из овог удружења за промени.рс говорили су колико им је била значајна ова иницијатива и како су је покренули, као и о другим важним питањима.

-Због чега је активизам важан?

Активизам по нашем мишљењу представља веома битну улогу у друштву. То је једини исправан и ненасилан начин да се скрене пажња на одређени проблем на који наилазимо као грађани, на тај начин можемо да се удружимо и подигнемо свест о важности теме којом желимо да се бавимо, али и да заједничким снагама пронађемо решење за постојећи проблем. Сматрамо да активизам у заједници посебно стимулише појединце да допринесу својим залагањем и да на тај начин утичу на побољшање услова живота у околини у којој живе.

-Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

Током периода короне наш центар због целокупне ситуације око пандемије одлучио је да своје часове плеса одржава у природи и то баш на Савском кеју који нам се налазим у близини, како бисмо радили на себи, али и на својој психи у тој специфичној ситуацији. Оно са чиме смо се сусрели је оно што смо знали и што нас је окруживало све време, али нисмо толико томе придавали значај. Немогућност да видимо реку од нелегално изграђених сплавова, бука која долази са истих, ђубре које се налази у нашој реци и то колико не чувамо нашу животну средину! То је била слика коју смо видели и која нас је подстакла да видимо шта ми можемо да урадимо по том питању како бисмо побољшали и уцинили лепшом нашу заједницу. То је била иницијална каписла да сазовемо састанак, окупимо чланове наше заједнице и започнемо план како да ми на један уметнички и креативан начин скренемо пажњу грађанима, али и званичним институцијама на проблем са којима се сусрећемо.

-Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Одустајање као опција није нам падала на памет. Веома смо желели да спроведемо нашу идеју, чак смо годину дана аплицирали на различите конкурсе, све док Промени.рс није приметио потенцијал у нашој идеји и пружио нам потпуну финансијску и логистичку подршку да реализујемо иницијативу „Да ли разумеш или треба да ти отплешем?!“ Сматрамо да су и препреке са којима смо се сусретали допринеле да се развијемо као организација и још боље спроведемо идеју у дело.

-Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Изазови са којима смо се сусретали били су ширење информација и мобилизација грађана, јер до сада нисмо имали прилике на овакав начин да се представимо, те нисмо знали шта да очекујемо и да ли ће грађани препознати нашу идеју! Међутим, када смо успели да раширимо причу, чак и они који су били скептични су нам показали да смо успели да им променимо мишљење с обзиром на резултате које смо постигли.

-Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Најзначајнији тренутак за све ученике и организаторе ове наше иницијативе био је моменат када смо схватили да смо добили потпуну подршку грађана, да је наша идеја препозната и да су сви желели на неки начин да допринесу и учествују у акцији. Нама је допринос сваког појединца много значио, јер заједно смо јачи и само тако можемо направити неке конкретније промене у друштву и нашој околини. Људи су желели да учествују у радионицама, перформансима, делили су на својим мрежама информације и новости о нашој акцији, што је допринело да више људи чује за сам значај иницијативе.

-По(р)ука будућим активистима…

Наша порука будућим активистима би била да увек прате своју идеју, без обзира колико им је времена потребно да је спроведу у дело, ми смо годину дана причали о нашој идеји и тражили начин на много страна, конкурса да је реализујемо. На крају не само да смо успешно све реализовали, него смо покренули грађане и повезали се са много организација које се баве сличним или истим проблемом, што ће нам омогућити успешне сарадње у будућности. Чврсто стојите иза своје идеје!

-Подршка кроз промени.рс нам је значила због…

Подршка у овом пројекту и идеји коју смо добили кроз промени.рс значила нам је јер смо увидели да свака идеја може да се спроведе у дело, поред финансике помоћи коју смо добили, била је ту и логистичка подршка, која нам је у неким тренутцима била и значајнија, јер смо уз консултације и менторе добили одговоре на многобројна питања која су нам помогла да побољшамо рад организације и помоћу савета започнемо неке нове пројекте и иницијативе.

Аутор фотографија МРЦН.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nine − seven =