Почетна » Активистички лексикон – Весна Марковић, Сејачи среће, Варварин: Грађани покретачи позитивних промена у заједници

Активистички лексикон – Весна Марковић, Сејачи среће, Варварин: Грађани покретачи позитивних промена у заједници

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Варварина, од Весне Марковић из удружења „Сејачи среће“.

Како од запуштеног простора направити пријатно место за децу, младе и мештане, знају у удружењу „Сејачи среће“. Они су у оквиру иницијативе „Заједно за дечији осмех“, уредили запуштен простор односно двориште месне заједнице села Варварин. Простор су испунили цвећем и дрвећем, направили су фонтану од природног камена, а планова има још. Ипак, можда је и најважније то што је ова иницијатива окупила велики број мештана који су желели да заједно са члановима удружења буду покретачи позитивних промена у својој заједници, а произишле су и неке нове идеје. О изазовима који су их сачекали, активизму и самој иницијативи, за ПРОМЕНИ говори Весна Марковић.

1. Због чега је активизам важан?

Активизам је важан јер вам доноси могућност да мењате свет у коме живите правећи га бољим местом за живот.

2. Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

Приметили смо да деца и млади не проводе квалитетно своје слободно време. Приметили смо и да постоји простор, идеалан за њихове потребе, али није постојала жеља нити иницијатива да се тај простор уреди. Зато смо одлучили да покренемо иницијативу и обезбедимо првенствено деци и младима услове за квалитетно проводјење слободног времена.

3. Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Никада нисам пожелела да одустанем, напротив, сваки нови дан у активизму је нова победа и подстицај за нове идеје и активности.

4. Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Изазов је био окупити мештане и друге активисте око заједничког циља, мотивисати их да се и сами укључе. Поред тога, изазов су били и разни преговори и договори са доносиоцима одлука и њихово препознавање нашег активизма.

5. Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Двориште МЗ Села Варварин је сваког дана испуњено веселом грајом и смехом деце и младих. Сваким даном све више њих проводи време на уредјеном и опремљеном простору. Добили смо велики број младих активиста који имају сталну потребу и жељу да се укључују у активности, али оно што је карактеристично и веома значајно је то што сваки пут долазе са новим предлозима, идејама, преузимају иницијативу и константно желе да ураде нешто корисно за своју заједницу и бољи живот у њој.

6. По(р)ука будућим активистима…

Креирајте свет по вашој мери. Направите га местом где би најрадије живели. И не чекајте да то уради неко други уместо вас. Најлепши су вртови које сами створимо и негујемо. Радите на себи. Негујте своју доброту и знања, али их увек поделите и са другима. Дружите се више, будите емпатични, зрачите позитивном енергијом. Узимајте све најлепше од живота, али паметно и полако. Не журите и не грабите. “Онај ко граби себи, никада неће ухватити срећу. Срећа се узима раширених руку“.

7. Подршка кроз промени.рс нам је значила због…

Подршка кроз промени.рс је уствари покренула све. Након покретања иницијативе, покренуле су се и завршиле и многе друге- саградили смо фонтану од природног камена, теретану на отвореном и тренутно радимо на изградњи дечјег игралишта у овом простору.

Аутор фотографија А.Ђ/МРЦН.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар