Почетна » Активистички лексикон – Владан Димитријевић, СЕД: ’’Обрисали’’ смо мини-хидроелектране из планова Сокобање

Активистички лексикон – Владан Димитријевић, СЕД: ’’Обрисали’’ смо мини-хидроелектране из планова Сокобање

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Таква прича долази нам из Сокобање, од Владана Димитријевића из Сокобањског еколошког друштва.

Сокобањац Владан Димитријевић је с активизмом започео као и већина нас – за тастатуром. Усликао је еколошку катастрофу на Моравици, окачио на друштвене мреже и покренуо лавину. Потом се активирао оффлине – окупио је истомишљенике и стао на браник животне средине свог краја у који, баш због обиља могућности за лечење, људи из других градова долазе на терапију и одмор.

– Због чега је активизам важан?

Зато што активни грађани заиста могу да буду покретачи значајних друштвених промена. Грађани Србије су у начелу веома неактивни, иако примећујемо пуно проблема у бројним сферама живота. Желимо да се деси промена на боље, али очекујемо да је спроведе неко ко је за то „надлежан“ – јавно предузеће, ’’општина“, ’’држава“, ’’странка“, ’’нова власт“… Људи једноставно сматрају да као јединка не могу да утичу на друштво. А, није тако и ми активисти Сокобањског еколошког друштва смо то схватили и већ смо урадили пуно за локалну заједницу и настављамо да радимо и даље.

– Која је била иницијална каписла да покренете ову иницијативу?

Локална мини-хидроелектрана је узела сву воду из сокобањске реке Моравице, буквално је недостајало 700 метара тока. Ја сам то случајно приметио и ужаснут објавио на друштвеним мрежама, што је изазвало бурне реакције јавности. Након тога је уследио и мој вербални и физички сукоб са инвеститором који је упутио претње мојој породици и људи су почели да зову, нуде подршку. Разговарали смо о томе шта може да се уради и договорили се да оснујемо еколошко удружење и заједно се бавимо не само мини-хидроелектранама већ заштитом животне средине у најширем смислу.

– Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Не. Највише заболи када неко од грађана посумња у наше добре намере или нас јавно оптужи за неактивност, сврста уз неку од политичких опција… На срећу, то се јако ретко дешава, а већина наших суграђана препознаје добре намере, и цени нашу независност и напоре које улажемо у заштиту животне средине.

– Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Најтеже нам је било да на почетку рада обезбедимо финансијска средства за спровођење активности. Почетницима без референци је то огроман изазов. Данас нам је највећи изазов да спроведемо што успешније бројне активности за које смо одговорни, а да се то не одрази превише на наше породичне, пословне и друге обавезе. Да ускладимо активистички и ’’редован“ живот.

– Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Непуну годину дана након оснивања, фебруара 2020. године, остварили смо један од циљева због којих смо и основали удружење: Општинска комисија за планове усвојила је наше примедбе и из Просторног плана општине Сокобања обрисала све локације за мини-хидроелектране, чиме је онемогућена изградња 14 нових МХЕ. Тада смо по први пут у рукама имали ’’опипљив“ доказ да наше залагање даје резултате и да можемо да дамо значајан допринос очувању животне средине.

– По(р)ука будућим активистима…

’’Тиха вода брег рони“. Не брзајте, на падајте у ватру, не улазите у непотребне конфликте јер такве ствари могу само да отежају остварење циљева. Добро дефинишите чиме ћете се бавити, планирајте, радите упорно и истрајно, корак по корак и резултати ће уследити.

– Подршка кроз промени.рс нам је значајна због…

Због тога што смо смо захваљујући организацији ОРЦА, Националној коалицији за децентрализацију и уз подршку УСАИД-а преко платформе промени.рс добили прва финансијска средства за спровођење својих активности у раној фази развоја удружења. И не само то, подршка се наставила кроз још две фазе. Током спровођења треће, посебно значајне за нас, усмерени смо на јачање сопствених капацитета, кроз израду стратешке и планске документације удружења и одговарајуће обуке активиста. На тај начин су наше активности постале још фокусираније, а будућност Сокобањског еколошког друштва извеснија.

 

фото: А.Ђ./МРЦН и архива СЕД-а.

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар