Почетна » АЛАРМ Србија је угрожена због тероризма, а ПОГОТОВО БЕОГРАД

АЛАРМ Србија је угрожена због тероризма, а ПОГОТОВО БЕОГРАД

од admin
0 коментар

Само у Босни и Херцеговини исламисти чине пет процената становништва. Они нису опасност по културни идентитет, али су опасност по безбедност.

Џевад Галијашевић
Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма, каже за „Блиц“ да на Балкану постоје легални кампови исламиста, читава насеља која функционишу изван уставно-правног поретка државе.

– Они су претња пре свега по безбедност БиХ, али и читавог Балкана. Несметано се финансирају споља, токове новца нико не контролише. Новац долази од Ал Каиде и ИСИС-а, али и свих других чија намера је прекрајање граница на Блиском истоку и на Балкану – наводи Галијашевић и додаје да мрежа исламиста која постоји у БиХ није направљена због БиХ, већ због региона и ЕУ. Исламистима у Санџаку и на Косову, тврди, координира управо та мрежа.

Друштво у БиХ, као и бошњачка политичка и верска елита, само се протоколарно залаже за дерадикализацију.

– Имате читава насеља попут Горње Маоче, Дубнице, Ошве, Мехурића, Орашца, Бочиња, Језера, Шерића у којима макар по 20 породица живи по строгим шеријатским правилима и безбедносне службе их не контролишу – тврди Галијашевић.
На питање колико је Србија угрожена, он каже:

– Угрожена је и може бити мета, поготово Београд. Метрополе од по неколико милиона становника је далеко теже заштитити – истиче Галијашевић и додаје да Србија треба своје потенцијале да надреди глобалним.

– Ту мислим и на мигрантску кризу, али и на амбицију да се може арбитрирати и помагати у решавању сукоба широм Европе – објашњава он.

Већину миграната чине људи који беже од страхота рата, али сигурно има и прикривених војника Ал Каиде и Исламске државе. Оружје им је, тврди, доступно будући “да је Балкан магацин оружја још од ратова деведесетих”.

– Начин на који се прилази тој кризи је непромишљен јер ако је на 100 избеглих само један војник, то је већ довољно за терористичку акцију – објашњава Галијашевић.

НАПАД

АЛ КАИДА
Акције у Паризу извели су домаћи исламисти. Пуно бомбаша самоубица указује на начин борбе Ал Каиде, а не Исламске државе, која је брутална војна сила.

ОПШТА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА
Мигрантском кризом је нападнута економија Немачке, терористичким нападима безбедност Француске, на Балкану се заговара дестабилизација. На делу је тотална дестабилизација Европе.

“ИСПОД РАДАРА”
Провлачење исламиста „испод радара” могуће је на тај начин што су повезани са обавештајним службама. Западним обавештајним службама се обило о главу разумевање исламиста које је постојало годинама уназад.

Ивана Мастиловић Јаснић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × 3 =