Почетна » Александар из Трстеника са тешким повредама грудног коша звао хитну помоћ: Из Дома здравља му рекли „Довезите се сами или замолите пријатеља“

Александар из Трстеника са тешким повредама грудног коша звао хитну помоћ: Из Дома здравља му рекли „Довезите се сами или замолите пријатеља“

од Други Пишу
0 коментар

Цела Србија је била огорчена због случаја рофесорке руског језика Ксеније Радојичић из Чачка која је за Нова.рс испричала да је диспечерка чачанског Дома здравља одбила да пошаље возило хитне помоћи јер се она не налази на лицу места. Сличну судбину доживео је и Александар Ш. (45) из Трстеника када је позвао хитну помоћ због повреде грудног коша и отежаног дисања, с тим што санитет није дошао јер Дом здравља „Др Сава Станојевић“ у овом граду нема возило хитне помоћи!

Александру је диспечерка у Дому здравља „Др Сава Станојевић“ у Трстенику рекла да „сам себе довезе или замоли пријатеља за превоз“ јер установа нема санитет.

Трстеничанин који је једва извукао живу главу након што је на њега пала метална конструкција у дворишту док је поправљао трактор, прича за Нова.рс да је стигао у болницу у Крушевац у „минут до дванаест“.

„Са повредама грудног коса нису хтели да ме пребаце у болницу. Питали су ме да ли имам ауто што сам ја потврдио. Тада су ми рекли да нађем возача да ме одвезе. Жалосно! Могао сам да умрем. Како је могуће да Дом здравља у граду са 40.000 становника нема возило хитне помоћи? Шта да је мом детету или било ком другом требала здравствена помоћ, а родитељи не возе или немају аутомобил? Срамота, мука ми је од оваквог иживљавања над овим јадним људима“, каже узрујано наш саговорник.

Пошто је од госпође с друге стране жице добио одговор да установа нема санитет, Александар није имао избора, па је одмах позвао комшију који га је одвезао у болницу у Крушевац.

„Када сам стигао, одмах су ме питали зашто нисам дошао санитетом јер би ипак требало да сам у лежећем положају, а ја сам у колима седео и напињао се од болова. Није ни у болници сјајно, где год погледаш, мораш да чекаш. Говоре имамо хитан случај, а оставили ме да чекам у чекаоници као да сам дошао на обичан преглед. Немам речи, заиста“, каже Трстеничанин.

Да Дому здравља Трстеник заиста фали санитетско возило, потврђују нам и други читаоци који су, како пишу за наш портал, морали некако да се снађу за возило, док су други, нажалост, закаснили у болницу.

„Нису имали возача за моју мајку. Пошто сам био на послу, када сам стигао кући, њој се већ стање погоршало. Одмах сам је одвео у болницу, али је, нажалост, преминула после два дана“, рекао нам је један суграђанин, док је други испричао да је његов пријатељ преминуо због оваквих ситуација.

„Човек кога је болница у Крушевцу неколико пута враћала јер наводно није потребно болничко лечење, а хитна служба у Трстенику није имала возило за њега !!! Ево колико је живео након тога !!!“, написао нам је читалац који је и окачио фотографију умрлице свог пријатеља којег је изгубио.

Један мештанин је, пак, открио да је једном приликом Центар за социјални рад у Трстенику цео дан превозио тешко оболеле пацијенте у болницу у Крушевцу и то путничким аутомобилом.

„Замислите ту ситуацију, човек једва жив, без свести, лежи у ауту човека који ради у Социјалном. Какви су то услови за превоз пацијената у том стању? Како их не гризе савест да им, не дај Боже, пацијент не умре у колима јер му у том тренутку треба кисеоник, а нормално да човек из Социјалног нема да му прикључи? Ово има само у земљи Србији!“, огорчен је овај суграђанин.

Поводом ових навода, упутили смо питања Дому здравља „Др Сава Станојевић“ Трстеник, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Сања Радовановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × four =