Почетна » Амбасадор Хил подржао смењене тужитељке Савовић и Пауновић

Амбасадор Хил подржао смењене тужитељке Савовић и Пауновић

Независно правосуђе кључно за напредак Србије

од Други Пишу
0 коментар

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил пружио је данас подршку смењеним заменицама тужиоца Бојани Савовић и Јасмини Пауновић.

„Независно правосуђе и борба против корупције кључни су за напредак Србије, а нарочито чланство у ЕУ“, написао је Хил на свом Твитер налогу.

„Сједињене Државе у потпуности подржавају Србију у том настојању и цене партнерство професионалаца у Тужилаштву који су тога свесни попут Бојане Савовић и Јасмине Пауновић“, додао је Хил.

Подсетимо, заменице тужиоца Савовић и Пауновић у београдском Вишем јавном тужилаштву радиле су на предмету малверзација у ЕПС-у које грађане Србије коштају око 7,5 милиона.

До њиховог премештања, а затим и одузимања овог случаја дошло је само дан након што је ухапшено осумњичених шест лица. Тужитељкама је без образложења случај одузет, а Савовић и Пауновић су премештене у друго одељење тужилаштва. Из Вишег јавног тужилаштва у саопштењу су истакли да се ради о “премештају” према редовном гоишњем плану у друга одељења. Међутим, део опозиције и струковна удружења и невладине организације сматрају да се ради о притиску правосудних органа на независне тужитељке као и о заташкавању случајева високе корупције. Тужилац Ненад Стефановић, први човек Вишег јавног тужилаштва у Београду, демантовао је те оптужбе.

Прошле недеље, испред Владе Србије и Републичког јавног тужилаштва одржан је нови протест у знак подршке двема тужитељкама са захтевом да се оне врате на своја стара места. Организатори протеста упоредили су их са Лауром Ковеши, симболом антикорупционашке борбе коју су власти у Румунији смениле, а Брисел поставио за главну тужитељку Европске уније.

Организациони одбор протеста „Не дамо наше Лауре“ предао је на писарници Државног већа тужилаца у Београду иницијативу за разрешење републичке јавне тужитељке Загорке Доловац, вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића и његове заменице Бранкице Марић.

Захтев за смену Доловац, Стефановић и Марић изнет је 25. фебруара на протесту подршке тужитељкама.

 

Гордана Петковић, Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар