Почетна » Ана Лалић: Додељени су ми физичко обезбеђење и ‘паник тастер’, наставићу још одлучније

Ана Лалић: Додељени су ми физичко обезбеђење и ‘паник тастер’, наставићу још одлучније

од admin
0 коментар

 

Казала је да се и та награда и то што је ослобођена из притвора, десило захваљујући солидарности колега, али је додала да је њена безбедност угрожена и да јој је редакција портала Нова.рс, за коју ради, дала физичко обезбеђење и „паник тастер“.

„Награда је лепа потврда да је чак и у Србији ипак недозвољено хапсити новинаре и ућуткивати их. Оно што се у Србији тамничи, у слободним земљама се награђује“, казала је Ана Лалић у Фејсбук емисији Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) „Медији у ванредном стању“, поводом Светског дана слободе медија.

Она је подсетила да је 1. априла ухапшена због текста о лошој опремљености у Клиничком центру Војводине у време пандемије КОВИДА-19, а 1. маја јој је пробијена гума на аутомобилу.

„Добила сам физичко обезбеђење и ‘паник тастер’. Ужасно непријатан осећај, али ми је то показатељ да радимо исправну ствар и да смо узнемирили власт. Свој посао ћу да радим још одлучније“, поручила је Ана Лалић.

Додала је да је из притвора ослобођена „искључиво захваљујући солидарности колега“. „Сматрајмо се победницима због тога!“, поручила је Ана Лалић, која је и чланица Управног одбора НДНВ-а.

Новинарка Антонела Риха којој је лидер радикала Војислав Шешељ претио смрћу у фебруару 2000. године, због чега су тадашњи независни медији месецима бојкотовали извештавање о активностима његове Српске радикалне странке, оценила је да данашња ситуација подсећа на то време јер је на власти „Шешељев скутоноша“ Александар Вучић.

Она је казала да је скептична да је стављена тачка на проблеме које је имала Ана Лалић, и истакла да је изузетно важно да новинари остану солидарни.

„Поново су нам се вратили прерушени радикали и њихов однос према медијима је њихов континуитет. Метод опхођења с јавношћу је потпуно исти када је Александар Вучић у питању: увек иста реторика, увек исто насиље, увек мржња према медијима. Вучић заправо мрзи медије“, оценила је Антонела Риха.

Она је подсетила да је Вучић био министар информисања у време драконског Закона о информисању, и да је тадашња репресија режима према независним медијима била увод у убиство Славка Ћурувије, 11. априла 1999. године.

„Надам се да се неће поновити преки судови, али они који су били на власти тада, и сада су. Недавно донесени па повучени Закључак Владе Србије је рукопис деведесетих“, рекла је Антонела Риха.

По њеним речима, сада ипак нису деведесете године 20. века, јер „живимо у дигиталним временима и информација не може да се сакрије, али имамо проблем с лавином лажних информација“.

Оценила је да је за медијске слободе данас „мрачно“ у Србији, али да је уверена да ће независни медији опстати.

Антонела Риха је поручила да треба јасно и гласно рећи грађанима да дневни лист “ ‘Информер’ није медиј већ памфлет“, а да његов главни уредник Драган Ј. Вучичевић није новинар.

„Ми као новинари имамо право да то кажемо. Апелујем да правимо разлику шта је медиј, шта новинар, а шта није“, казала је Антонела Риха и оценила да је Србија „школски пример аутократије“.

Уредник новосадског портала Фејк њуз трагач, Стефан Јањић, рекао је да међу младим новинарима има много храбрих и талентованих.

„Ни од кога од њих нисам чуо да би волео да буде новинар опскурних таблоида. Часније је да ако не можеш да радиш професионално новинарски посао, да одустанеш од њега, него да радиш за таблоиде и за огромну количину медијског смећа“, казао је Јањић.

Додао је да га брине то што је јавност „некако огуглала“ на притиске и на претње које се новинарима.

„Али, нека се свако од њих запита како то изгледа када изађеш из стана и мораш се питати да ли ћеш стићи тамо где си кренуо, да ли можеш слободно да се крећеш, да ли смеш да покренеш сопствени аутомобил…“, навео је Јањић.

Водитељ Фејсбук емисије, члан Управног одбора НДНВ Дарко Шпер рекао је да је амерички УСАИД данас посебно истакао успехе и резултате НДНВ у свакодневном раду и у бројним иновацијама које је то новинарско удружење увело протеклих месеци.

НДНВ је серијал Фејсбук емисија покренуо 2. априла, дан након хапшења Ане Лалић.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар