Почетна » Сукоб Григорија и патријарховог кабинета – борба за место следећег патријарха

Сукоб Григорија и патријарховог кабинета – борба за место следећег патријарха

од admin
0 коментар

 

Ђеновић је за Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ) рекао да је то разоткрила последња донација СПЦ-у, која је довела до сукоба између патријарховог кабинета и владике диселдорфског и немачког Григорија који је критиковао ту донацију.

„Тај сукоб заправо је борба за новог патријарха. Иринеј Буловић је сива еминенција Патријаршије још од времена патријарха Павла. Он је стални члан Синода, сви се смењују, само Иринеј остаје. И сада, имамо с једне стране Иринеја Буловића који, чини ми се, Порфирија спрема за наредног патријарха, а босански лоби спрема свог патријарха. А босански лоби у СПЦ-у није слаб“, навео је Ђеновић.

Према његовим речима, садашњи патријарх Иринеј је идеалан за актуелну власт зато што „човек воли новац“.

„И ми сада имамо, у једној секуларној држави каква је Србија, да црква добија средства из буџета Републике. Што је најгоре, велики део цркве се и даље пати. Кад ми кажемо да је држава дала из буџета цркви, она је дала појединцима, није дала цркви. Цркву чине сви верници, а и дан-данас имате јако велики проценат и свештеника и монаха који се и те како муче и боре да саставе крај с крајем“, казао је Ђеновић.

Додао је да Храм светог Саве у Београду јесте капиталан пројекат, али је оценио да је за новац који је до сада уложен у његову изградњу могло да се изгради „пар храмова“.

„Имамо одређена издвајања за плаћање дугова за порезе и доприносе. Међутим, шта је оно што боде очи? Влада то није уплатила на рачун ПИО или здравственог фонда, него је уплатила на рачун цркве, па црква онда треба да уплаћује. Не бих ту видео пуно спорног да су они рекли – ми имамо пореске пензијске дугове, здравствене дугове те и те, доставили списак и држава уплатила на рачун пензијског фонда, здравственог фонда, с позивом на број, да се раздуже дуговања и крај приче“, навео је Ђеновић.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар