Почетна » Аналитичари: Влада опструише истрагу пада хеликоптера, резултати тек после избора

Аналитичари: Влада опструише истрагу пада хеликоптера, резултати тек после избора

од admin
0 коментар

Пет месеци након пада транспортног хеликоптера Војске Србије, у којем је погинуло седам особа, цео поступак је и даље у фази истраге у Вишем јавном тужилаштву у Београду, а аналитичари не очекују да ће се истрага брзо завршити покретањем кривичног поступка.

– Обавештавамо вас да су у току предистражне радње и да не можемо да износимо детаље истраге која се води због пада војног хеликоптера, рекли су агенцији Бета у београдском тужилаштву.

Војни аналитичар Александар Радић оценио је у изјави агенцији Бета да је досадашњи изостанак реакције тужилаштва последица опструкције власти.

– Озбиљност догађаја од 13. марта је превелик терет на души људи из Владе и они су изабрали најелегантнији начин да побегну од онога што се десило, а то је бирократска опструкција. Дали су довољно чињеница које јасно потврђују критику према њима, сматра Радић

Како додаје, свака критика према људима из Владе и онима који су били у ланцу (командовања) у војсци, показала се као тачна, али у недостатку бољег одговора и жеље да се иде ка стварном установљавању одговорности, Влада се одлучила за бирократску опструкцију.

Родић је подсетио да тужилаштво има неограничено време у којем треба да одлучи о евентуалном покретању истраге и да се може десити да, у погодном моменту, дискретно буде саопштено да поступак неће ни бити вођен.

– Слика која је створена, и када је реч о правосудном систему и када је реч о војсци, јесте да постоји снажно хтење да се све заташка. Пресек је био за Ускрс када је премијер Александар Вучић отишао на аеродром Батајница и када је све ућуткао и дао обећање да ће он нешто учинити за ваздухопловство, и тада се стало, рекао је Радић.

Он је додао да је опортунизам веома јак међу официрима и да је изражена спремност да учине сваки потез који ће одговарати политичарима, без обзира на последице и професионална правила игре.

– Није ту само реч о кршењу процедуре, него о спремност људи из војске и генерала да учине политичарима немогуће због позитивне медијске слике. То је нешто што сваку војску води у пропаст. рекао је Радић.

Божо Прелевић: Тужилац са тим неће журити

Адвокат Божо Прелевић изјавио је да тужилац неће журити са закључењем истраге и да не верује да ће се завршити пре првих избора крајем године.

– Тужилац са тим неће журити, иду нам избори, не верујем да ћемо знати пре избора, то је сувише велики ризик за странку на власти. Ако кажу: “Нико није крив”, нико им неће веровати. Ако кажу да је војска крива, биће да не може само војска да буде крива, а они сасвим сигурно неће преузети на себе ту одговорност, рекао је Прелевић за агенцију Бета.

Он је истакао да не очекује да ће се истрага брзо завршити, јер су неопходна вештачења која треба да дају одговор на питање зашто је хеликоптер пао.

– Ово је први предмет овакве врсте у Вишем тужилаштву у Београду и нема ту довољно искусних људи који би могли тај предмет да воде, али питања које се претходно постављају то су вештачења чију брзину не одређује тужилац него екипе вештака које би требало да дају јасне одговори шта се тог дана десило, рекао је он.

Хеликоптер Војске Србије Ми-17 срушио се 13. марта нешто пре поноћи у ширем рејону Аеродрома “Никола Тесла” у Сурчину, на повратку из Рашке одакле је превозио животно угрожену бебу из Новог Пазара.

У летелици су погинули пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Трајић, механичар Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић.

У јавности се водила расправа о томе због чега је хеликоптер, упркос сложеним метеоролошким условима, покушао слетање на београдски цивилни аеродром, а не на војни аеродром у Батајници или хелиодром код Војномедицинске академије на Бањици, као и ко је одлучио да се лети за Београд, а не за Крагујевац, Ниш или Краљево.

Извор: Бета, Телепромтер

Можда ти се свиди

Оставите коментар