Почетна » Апел колегиници да не улази у Задругу 2

Апел колегиници да не улази у Задругу 2

од admin
0 коментар

Друштво судија Србије, али и бројни припадници струке, оштро су осудили намеру Снежане Илић, судије у пензији, да уђе у ријалити Задруга 2 

Они су сагласни да ће колегиница само деградирати професију, апелујући на њу да промени своју одлуку

Зоран Ивошевић, бивши судија Уставног суда Србије, каже за Данас да ако Илић заиста уђе у Задругу, „онда јој је тамо и место“.

– Ако сматра да јој је место у том свету, онда није ни била добар судија, јер судији то не приличи. Не верујем да ће послушати апел колега, иначе се не би ни пријавила – каже Ивошевић. Он додаје да форма ријалитија представља имитацију стварности уз констатацију да смо као друштво заиста посрнули и дотакли дно, јер је наша реалност постала ријалити.

– Очигледно је то случај код колегинице. Не разликује стварност од ријалитија. Међутим, њени поступци ће и те како утицати на струку и бацити љагу на правосуђе. Иако је у пензији, била је судија, а улазак у овакву форму програма недостојан је функције коју је обављала – нагласио је Ивошевић.

Друштво судија Србије такође је изразило забринутост због најаве да ће судија у пензији Снежана Илић учествовати у ријалити програму и оценило да би учешће у таквом телевизијском формату могло да штети угледу правосуђа и наруши углед свих запослених. Поводом информације да ће некадашња судија Првог основног суда у Београду учествовати у Задрузи, Друштво судија Србије је навело да Снежана Илић више не може да представља запослене у правосуђу, с обзиром да је завршила радни век, али да достојност неопходна за обављање судијске функције подразумева и одређене моралне особине које судија треба да поседује.

Друштво судија Србије позвало је и Високи савет судства да и он реагује тим поводом и апеловало на бившу колегиницу Снежану Илић да преиспита своју одлуку о учешћу у таквој телевизијској емисији. Међутим, Снежана Илић, која је у пензији тек три месеца, по свему судећи неће променити одлуку. Она је у изјави за медије рекла да је повод да уђе у ријалити била њена жеља да проба нешто друго у животу. Са Жељком Митровићем није дуго преговарала о хонорару јер се „паметни људи брзо договоре“. Осим у Првом основном суду, Снежана Илић је радила и у кривичном одељењу Врховног суда Србије, а била је и помоћник Министра правда за локалну самоуправу.

Друштвена одговорност

„Између осталог, моралне особине чине поштење, савесност, правичност, достојанственост, истрајност и узорност, а понашање у складу са тим особинама подразумева чување угледа судије и суда у служби и изван ње и свест о друштвеној одговорности“, наводи се у саопштењу Друштва судија Србије.

К. Живановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар