Почетна » Априлски мраз УНИШТИО ВОЋЊАКЕ, а ситуација ће тек бити ЗАБРИЊАВАЈУЋА

Априлски мраз УНИШТИО ВОЋЊАКЕ, а ситуација ће тек бити ЗАБРИЊАВАЈУЋА

од admin
0 коментар

Директор Сектора за пољопривреду Привредне коморе Србије Жарко Галетин изјавио је данас да је снег у априлу највише штете нанео бобичастом и јагодичастом воћу – малинама и јагодама, али да су на овакве временске прилике веома осетљиве и трешње и кајсије.

– У оним пределима где касни вегетација, где је сада почело цветање ту ће штета бити мања, док у оним равничарским пределима где је раније почела вегетрација ту ће штета бити већа. У овом тренутку не може се знати колика је штета – рекао је Галетин гостујући на РТС.

Он је појаснио да ће велики проблем и још већа штета бити уколико дође до мраза и он потраје неколико дана.

Галетин ипак верује да ће малина бити довољно да се подмире потребе српског тржишта, али и да се извезе.

– Верујем да хоће бити малине за извоз јер се суоачавамо и са велики прелазним залихама од прошле године. Неће бити као прошле године, али биће – сматра он.

Повећање цена очекивано

Упитан да ли ће смањен принос воћа утицати на цене на пијацама он је рекао да пијаца одмах одреагује те да може доћи до повећања цена.

– Очекивани мањи род овог воћа може да има за импликацију повећање цена, али на светском тржишту, ту се морамо уподобити са светским ценама – нагласио је Галетин.

Говорећи о помоћи државе он је рекао да за почетак треба да се уради прецизна процена штете и да држава може да субвенционише осигурања усева, да партиципира у делу тришкова.

Најважније је, наставља он, да држава стимулише оне мере заштите које делују као превентива – потивградне мреже, системи за орошавање.

Губици и до 80 одсто

Стручњаци упозоравају да би губици у воћњацима могли би да буду и до 80 одсто ако температура настави да пада испод минус 3,5 степени Целзијуса, пише данашња „Политика“.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је јуче да би јутарњи мразеви у Србији могли да потрају све до 24. априла. Ако се прогнозе обистине стручњаци кажу да ће ово бити тешка година за домаће воћаре, али и Србију којој извоз воћа доноси значајне приходе. За купце то ће значити више цене на пијацама и неизоставни раст увозног воћа.

Један хладни талас, крајем марта, већ је погодио делове земље и практично „покосио” засаде. Посебно трешања у равничарским крајевима. Измрзле су и брескве, кајсије и поједине сорте шљива и јабука. Локални медији јављају да је снег у западним крајевима због ломљења грана нанео велике штете малињацима, посебно у околини Љубовије.

– Губици у воћњацима могли би да буду и до 80 одсто ако температура настави да пада испод минус 3,5 степени Целзијуса – упозорава професор Зоран Кесеровић, један од највећих стручњака за воћарство. На неким локалитетима јуче је забележено и минус 3,8 степени. У случају да се такав мраз настави имаћемо, каже, значајно оштећење свих воћних врста а посебно оних чији су плодови у фази заметака.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 + eight =