Почетна » Арт Апарат: кроз музику треба показати богатство ромске културе

Арт Апарат: кроз музику треба показати богатство ромске културе

од admin
0 коментар

 

Како каже Маја Ћурчић удуржење “Арт Апарат” основано је 2015. године, са жељом да се музика и звук ставе у функцију развијања различитих вештина и психо-социјалног оснаживања.

 

“Наше прве идеје биле су усмерене ка развијању алата за подучавање културног наслеђа кроз звук, музичке радионице и едукативне звучне инсталације. Временом се удружење све више усмеравало ка раду са посебно осетљивим друштвеним групама (ромска деца и млади, млади из избегличке и мигрантске популације, млади у ризику, људи треће доби, деца и млади из руралних средина…) и развијало алате за рад у различитим специфичним околностима које носе овакви пројекти. Данас верујемо да су музика и звук моћан алат за повезивање различитих група и развој вештина и радујемо се свакој могућности да даље истражујемо у овом пољу”, додаје Ћурћева.

Удружење је примарно окренуто посебно осетљивим друштвеним групама, и окупља музичке уметнике различитих профила, попут наставника музике, композитора, продуцената, али и видео уметника, аниматора, психолога и педагога.

 

Циљеви удружења су: оснаживање и едукација осетљивих друштвених група кроз музику, упознавање шире заједнице са проблемима са којима се суочавају осетљиве друштвене групе, промоција уметности као алата за подстицање позитивне промене у друштву и развијање алата за коришћење музике у раду са осетљивим групама

“Први хор који смо са њима покренули – Распевано Свратиште, годинама су чинила само ромска деца, али је у протекле две године постао интеркултурални хор који поред ромске деце укључује и све оне који желе да уче о ромској култури и заједници. Овај начин рада, кроз који припадници осетљивих група имају прилику да се друже и заједно раде, смо примењивали и са другим осетљивим друштвеним групама – са младима из избегличке и мигрантске популације, младима у ризику, сениорима… Сви ови подухвати део су наше платформе Сви УГЛАС!, кроз коју негујемо емпатију, толеранцију и солидарност у друштву. Наш омладински хор, нови је део платформе”, додаје она.

Сви УГЛАС! јенастао 2020. године. Хор је за кратко време постигао значајну видљивост и подршку заједнице, што говори да су овакве акције, како каже Ћурћева, које се на непосредан начин баве важним друштвеним темама, потребне друштву.

 

Поред тога, Арт Апарат се бави промоцијом уметности као алата за друштвену промену и повезивањем и едукацијом актера у овом пољу.

 

“Заједно са још две партнерске организације (Београдски центар за људска права и Пхолополитицс) покренули смо Диван хуб, простор за размену знања и повезивање, као и подстицање сарадње организација цивилног друштва са припадницима образовног система”, истиче Ћурчићева.

Већину пројеката Арт Апарат спроводи са децом и младима.

 

“С обзиром да као главни алат за комуникацију користимо музику, која је уметност веома блиска младима, до сада нисмо имали проблема да привучемо учеснике и слушаоце. Већина деце и младих који су се прикључили нашим активностима у њима остају годинама и заједно са нама расту. Млади из шире заједнице се веома радо прикључују у заједничке активности, а музика овде служи подстицајно за упознавање и сарадњу свих младих и веома лако руши све баријере које постоје при повезивању различитих друштвених група”, каже она.

 

Деца и млади из ромске популације се у Србији суочавају са много проблема. Сиромаштво, недовољна укљученост у школски систем, али и недостатак контакта са другом децом и младима изван ромске заједнице само су неки од проблема.

Фото: Арт Апарат

“Поред тога, деца и млади Роми немају довољно прилика да развијају своје таленте и уметнички се изражавају. Оно на шта ми можемо да утичемо су то да им омогућимо да се кроз музику изразе, истражују и уче, а поред тога да кроз заједнички рад упознају нове људе и стичу нова пријатељства”, додаје она.

 

Ово је за њих веома важно јер у мору проблема кроз које деца и млади из можда најмаргинализованије групе пролазе, они желе да кроз забаву и дружење понуде нове опције за њих и да друштву покажу богатство ромске културе као и то да смо заједно много лепши, јачи и забавнији.

 

Ову и остале активистичке приче можете пронаћи на сајту промени.рс.

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nine − nine =