Почетна » Асфалтирају се путеви који не воде нигде, активисти сумњају – због Рио Тинта

Асфалтирају се путеви који не воде нигде, активисти сумњају – због Рио Тинта

од Други Пишу
0 коментар

Иако је Влада Србије у јануару ове године зауставила отварање рудника литијума код Лознице укидањем Просторног плана за пројекат Јадар, припрема терена за рудник Рио Тинта ипак није стопирана, сумњају активисти. Приметили су да се у Горњим Недељицама, где су налазишта литијума, асфалтирају путеви који не воде нигде, осим до места где би могао бити рудник, и да се Рио Тинто и даље нада дозволама за копање.

Када би вас неко питао шта на снимцима примећујете, међу одговорима би сигурно био и нови, локални пут. И јесте нов. И налази се у Горњим Недељицама. Месту, из којег су до јуче људи одлазили јер се планира отварање рудника, а данас места у којем се за путеве даје скоро два милиона евра.

„Асфалтирају се неки сокаци који не воде нигде, који воде кроз шуму“, каже Мирослав Мијатовић, Подрињски антикорупцијски тим.

Можда сада не воде никуда, али ће, сумњају лознички активисти, сви путеви водити у рудник. И није то, кажу, једини разлог за сумњу да држава од рудника није одустала. Други разлог је одговор из Министарства рударства који показује да се о давању дозволе за експлоатационо поље ћерки фирми Рио Тинта заправо још одлучује.

„То нам говори да Министарство и надлежни чекају праву шансу, праву ситуацију када ће одредити експлоатационо поље, а онда ће, да ли Рио Тинто да ли неко други, покушати да настави пројекат Јадар“, каже Мијатовић.

У јануару, када је укинут просторни план за Јадар, председница Владе поручила је „Овим је што се тиче пројекта Јадар и Рио Тинта све завршено. Готово је“.

Сумњи, а и доказа, да заправо није готово, имају активисти још. Приметили су, а МУП потврдио да је од априлских избора до средине маја повећан број људи који желе да живе баш у Лозници. Или само да пријаве пребивалиште.

„Многи грађани који су ишли по документацију у полицију приметили су велики број људи, једноставно Лозница је мали град, 30 хиљада становника, готово да се сви знају. И по нагласку су приметили да су то људи из Босне и Херцеговине, односно Републике Српске“, каже Мијатовић.

„Ми не доводимо у сумњу да је мотив пријаве пребивалишта и нешто друго, али оно што је чињеница, то је да ти људи су они који стичу бирачко право на територији града Лознице“, каже Душан Филиповић, правник из Лознице.

Стичу право и да гласају на референдуму о руднику, ако до њега дође.

„Оно што је посебно упитно то је чињеница у каквим условима би се тај референдум одржавао. Свесни смо измена закона о референдуму који не преписује више обавезан цензус од 50 одсто за успех. Оно што треба истаћи је то да Лозница данас није град који има демократске капацитете да омогући слободну и јасно изражену вољу грађана“, каже Филиповић.

Рио Тинто се, са друге стране, на бриге мештана и активиста не обазире. Извршни директор те компаније недавно је рекао да жели поново да отвори преговоре са Владом Србије, јер је за њих пројекат Јадар савршен.

Вања Ђурић  Н1

Фото: Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twenty + eighteen =