Почетна » АСНС: У Србији на прагу ризика од сиромаштва живи око 2,5 милиона грађана

АСНС: У Србији на прагу ризика од сиромаштва живи око 2,5 милиона грађана

од Други Пишу
0 коментар

У Србији на прагу ризика од сиромаштва живи око 2,5 милона грађана, објавила је данас Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) поводом Светског дана борбе против сиромаштва, 17. октобра.

Како је указано, најтеже је младима до 24 године, старијима од 65 година и породицама са децом, посебно онима са троје и више деце, где у сиромаштву живи њих 40 одсто.

„Када се томе томе дода око 350.000 радника чије породице живе од минималца, као и породице више од 1,6 милиона радника који зарађују мање од 50.000 динара, добијамо реалну слику како живи народ у Србији“, навели су из АСНС.

Сматрају да је у Србији „социјално раслојавање основна одредница друштва“.

Неправедна расподела друштвеног богатства се, како сматрају, спроводи тако да се резултати рада народа преливају у профите великих компанија и банака и у државни буџет.

Како је наглашено, друштвено богатство се изразито прелива у џепове привилегованих појединаца и породица и то, „не на основу њиховог рада и способности, већ као продукт шема, комбинација корупције и политичких привилегија“, што је довело да „најпродуктивнији слој друштва преживљава од данас до сутра“, а од највећег дела становништва је направљена сиротиња.

Из АСНС су истакли да се својим синдикалним потенцијалом и друштвеним утицајем, као и свим правним, синдикалним и грађанским средствима боре да се овакво стање промени.

„Наш циљ је праведно друштво засновано на социјалној правди и солидарности и можемо га остварити само заједничком борбом за социјалну и правну државу у којој ће само рад бити мерило свих вредности“, наведено је у саопштењу.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар