Почетна » АТЛАС ЗА ДЕЦУ ПОКРЕНУО РАСПРАВУ Шта није у реду на овој слици?

АТЛАС ЗА ДЕЦУ ПОКРЕНУО РАСПРАВУ Шта није у реду на овој слици?

од admin
0 коментар

У дечијој књизи под називом „Мој први атлас са налепницама“, у издању „Лагуне“, српска покрајина Косово и Метохија приказана је као засебна држава у односу на Србију. На објављеној мапи света, границе КиМ обележене су на исти начин као и границе других држава.

Поново је једна дечија књига узнемирила јавност, а овог пута из политичких разлога. Наиме, у приручнику за предшколце „Мој први атлас“ унутар граница Србије није приказана јужна покрајина. Косово је графички обележено као све друге државе у региону, а аутори су једино пропустили да наведу име наше покрајине и главни град.

У издавачкој кући „Лагуна“ демантују утисак и тврде да се не ради о политичком атласу, као и да се КиМ нигде не помиње.

– Није истинита тврдња да је Косово у атласу за децу одвојено од Србије. Свака држава је јасно представљена пуним називом државе и главним градом. Дакле, пише Србија и Београд, нигде не пише Косово. Желим да нагласим да “Мој први атлас света” није политички, већ је акценат на природним и културолошким знаменитостима народа – објашњава за „Блиц“ Тања Вучковић из „Лагуне“.

Mapa iz knjige

И поред њеног објашњења, јасно је и голим оком видљиво да је линија која омеђава српску покрајину исте боје, ширине и једнако испрекидана као и све остале границе на мапи, док је иста та линија изостала на местима околних покрајина и ентитета који немају статус државе.

У „Лагуни“ за то немају објашњење и целу причу своде на жељу медија за сензационализмом и подизањем тиража.

– Књига је у продаји још од априла ове године и њени примерци су већ готово распродати, без икаквих коментара и примедби читалаца. Чак је постојала и верзија овог атласа са заставама, у којој је Косово засебна држава. Ту књигу смо одбили управо да бисмо избегли овакве конотације и одлучили смо се за ово издање како бисмо нагласили да је Косово у оквиру Србије – истиче наша саговорница и додаје да се издавачка кућа „Лагуна“ увек труди да до оваквих ситуација не дође, те да није било намере да се овом књигом покрену било каква политичка питања.

Ана Ристовић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × two =