Почетна » АУДИО: Снимак пилота и Контроле лета палог хеликоптера у Србији

АУДИО: Снимак пилота и Контроле лета палог хеликоптера у Србији

од admin
0 коментар

У снимку Мехић наводи да намјерава да слети на ВМА, али му је потом речено да треба да слети на сурчински аеродром.

Данас је објављен аудиоснимак разговора Контроле лета и пилота Омера Мехића током лета и пред сами пад летјелице.

Мехић наводи да је на 22 минута раздаљине од Бањичког виса и да намјерава да слети на ВМА, али му је потом речено да треба да слети на сурчински аеродром. Посљедње што се чуло из кокпита војног хеликоптера је “Је л’ види неко… (писту)“.

“Поново не видим писту, имам проблем… Немам видљив контакт… Морам у пењање“, навео је Мехић.

“Изнад писте сте сада. Можете се задржати, лебдење, изнад писте. Јавите ако је угледате, испод вас је, тачно сте на прагу“, одговарају из контроле лета.

“Не видим је, имам 140 метара“, наглашава Мехић.

“Ви сте тачно изнад прага 30“, понавља контролор.

Након тога чуло се Мехићево питање посади, послије чега контрола губи контакт са хеликоптером.

У првом разговору са београдском Контролом лета по кретању ка Београду, Мехић упорно понавља да је дестинација слијетања ВМА, а на одговор да је организовано слијетање на београдском аеродрому, објашњава да је то погрешна информација и да превозе бебу којој је потребна помоћ, преноси Б92.

На информације о метео-увјетима Мехић наводи да ће имати проблем за Бањички вис, а потом тражи одобрење за прелет на Бањички вис, а уколико не буде имао увјета за слијетање наводи аеродром Батајница као алтернативу.

Послије пада хеликоптера Ми-17 Војске Србије, у јавности се очекивало да ће извјештаји војних комисија дати одговоре о узроцима и одговорности. Док Тужилаштво проводи предистражне радње, опозиција и стручна јавност захтијевају нову, независну истрагу.

У кабинету предсједника Србије кажу да он тако нешто, као врховни командант Војске Србије, неће тражити. Новинарка Ал Јазеере Јелена Глушац по коментаре је отишла у Нови Сад, град у коме је живио пилот Омер Мехић.

Сви који су га познавали огорчени су због тврдњи да се несрећа десила због алкохола који му је пронађен у крви. У насељу у којем је живио Омер Мехић никоме не отварају врата ни чланови његове породице. Станари зграде су огорчени, а тврде да неко покушава упрљати име њиховог комшије.

Све најлепше о пилоту

Нада Јовановић, комшиница Омера Мехића, казала је: „Све најлепше могу да кажем за тог човека, за породицу уопште. Људи, истерајте до краја, спасите ту породицу, не само његову, већ свих људи. Негде је нешто затајило, а ко је затајио, треба да се докаже. Нека људи траже правду.“

Министарство одбране Србије накнадно је објавило прилоге извјештаја о узроцима несреће.

„За оне који су пилота Омера Мехића познавали, извештаји војних комисија нису пружили одговоре и то је нешто на шта указује и део стручне јавности, да је кључно питање целе истраге остало нетакнуто“, јавља Глушац.

Податак о присуству алкохола у крви није нешто с чим би се комисија Генералштаба Војске Србије играла, тако да је то највјероватније тачно, сматра ваздухопловни новинар Петар Војиновић. Он каже да су се сви усмјерили на прилог извјештаја о алкохолу у крви, а њих војска није објавила. Зато поставља питање ко би на тај начин желио наудити свом колеги.

„Ту имамо једно несхватљиво кршење и поверљивости, и поступности истраге, које помера фокус целе проблематике. Јер, наравно да уколико је Омер Мехић попио, он је то урадио ван свих прописа, и чак и да има кап алкохола у крви, то је недопустиво. Али, сигурно није био мртав пијан и онеспособљен да лети, јер имамо доказ да је заиста тај лет обавио до оног кључног тренутка“, оцијенио је Војиновић.

Породица тражи истину

Срж проблема је, сматра Војиновић, у вишедеценијском немару државе према цивилно-војном систему хитног медицинског транспорта, у коме војска, као посљедња инстанца, спашава ствар кад све остало закаже. По цивилним правилима, каже он, хеликоптер не би ни полетио.

Породица и комшије настрадалих траже истину.

Романа Клајић, комшиница Омера Мехића, рекла је: „Људи, нисмо ми наивни. Ви који сте на власти, нисмо ми наивни, ми смо огорчени, знамо шта радите, тражите жртвено јагње тамо где га нема.“

У несрећи која се догодила 13. марта погинуло је седам особа, међу којима и беба стара пет дана.

 

 

Извор:Al Jazeera

Можда ти се свиди

Оставите коментар