Почетна » Аутистичног сина Чедомира Антића због плача нису пустили у авион!

Аутистичног сина Чедомира Антића због плача нису пустили у авион!

од admin
0 коментар

Муке породице чувеног историчара и једанаестогодишњег Вида на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду. Није му дозвољено да се укрца да не би узнемирио остале путнике

ВРАТА авиона „Ер Србије“, у недељу 6. августа, на лету Београд – Тиват у 17.15, остала су затворена за аутистичног једанаестогодишњег Вида Антића! Иако је требало да путује у пратњи мајке, баке и сестре, дечак није отишао на море јер су, како тврди његов отац Чедомир, аеродромски супервизор, лекар и менаџерка лета проценили да Видово дуготрајно плакање може да узнемири остале путнике.

Како сазнајемо, Вид је већ три пута, без икаквих проблема, авионом путовао до знатно удаљенијих одредишта – Туниса, Турске и Египта. Ниједна авио-компанија му до сада није забранила улаз у авион, нити је постављала посебне услове због његовог стања. Зато, незадовољан понашањем особља Аеродрома „Никола Тесла“ и компаније „Ер Србија“, дечаков отац, историчар Чедомир Антић, каже, за наш лист, да је решио да пресавије табак.

– Због угрожавања правне државе и уставом загарантованих права свих грађана Србије, поднећу тужбу против Аеродрома и српске националне авио-компаније – каже Антић. – Разлог што је моје дете скинуто са лета је, како су објаснили, његово узнемирујуће плакање. Наиме, тог поподнева дошао сам на аеродром да испратим супругу, своје двоје деце и њихову баку на море. Због велике гужве, врућине, чекања, Вид се у једном тренутку много расплакао. Такве околности понекад код аутистичне деце изазову узнемиреност, али она је краткотрајна и у границама подношљивог. Плакао је седам-осам минута.

Врло брзо, по речима нашег саговорника, пришла им је супервизорка и питала да ли дете први пут лети и има ли страх од летења.

– Одмах сам рекао да је Вид аутистичан, али да није агресиван и да је већ неколико пута летео без икаквих проблема – објашњава Антић. – Истог тренутка одлучила је да му забрани да лети, упркос мојим тврдњама да није неприлагођен таквим ситуацијама. Предочио сам да тиме крши Видова људска права. Затражила је да га супруга и ја одведемо на преглед код аеродромског лекара.

Лекар медицине рада им је рекао да дете мора да буде „психијатријски припремљено“. Објаснио је значење ове синтагме тврдњом да је пре лета требало да попије лекове за смирење.

– Да, многе аутистичне особе примају лекове за смирење, али је препорука да се они не дају деци у развоју без велике невоље – каже Антић. – У најтежим Видовим годинама никада му нисмо давали лекове за смирење. Упорно сам зато понављао да Вид није ни агресиван ни опасан, да лет траје свега 40 минута и питао да ли избацују и другу децу која током лета плачу. Лекар, ипак, остаје при своме, а у извештају, између осталог, наводи да је пацијент скинут са лета од стране супервизора, као и реченицу која ме је посебно разљутила: „Рекли су ми да дете има аутизам.“ Доктор овим практично потврђује да дете није прегледао.

„ЕР СРБИЈА“: ДЕЧАК БИО АГРЕСИВАН

ИЗ Компаније „Ер Србија“ жале због непријатности кроз коју је пре три дана прошла београдска породица.

– Одлука да се младом путнику не дозволи укрцавање у авион донета је након што је постао веома узнемирен и почео да се понаша агресивније док је чекао у реду за пријављивање на лет – кажу у „Ер Србији“. – Поједини путници, који су такође чекали у реду, изразили су забринутост нашем особљу, којем су безбедност и добробит свих на лету приоритет. По процедури, сваког узнемиреног госта мора да прегледа лекар на аеродрому да би се утврдило да ли је у стању да путује. Након процене доктора, обавестили смо породицу да њихов члан, нажалост, неће моћи да путује, и објаснили процедуре о промени датума лета. Као авио-компанија опходимо се једнако и непристрасно према свим нашим гостима.

АЕРОДРОМ НЕ ОДЛУЧУЈЕ

ПРИХВАТ и отпрему путника на свим летовима авио-компаније „Ер Србија“, на нашем аеродрому, обавља „Ер Србија граунд сервисис“ – кажу у Корпоративним комуникацијама Аеродрома „Никола Тесла“. – Сваки авио-превозник који саобраћа са сурчинског аеродрома, у складу са својим интерним процедурама, има право доношења одлука о уласку путника у ваздухоплов и пријема путника на лет, које нису у домену рада Аеродрома „Никола Тесла“.

Ј. МАТИЈЕВИЋ – Б. ЦАРАНОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар