Почетна » Несторовић: Нисам рекао да Срби имају „лавовске гене“ који их штите од короне

Несторовић: Нисам рекао да Срби имају „лавовске гене“ који их штите од короне

од admin
0 коментар

 

„Италија је после Кине земља са највећем бројем умрлих од коронавируса, а пулмолог Бранимир Несторовић објашњава да су слаби италијански гени и лоша опремљеност болница криви за овако поразну статистику. Доктор истиче да Срби немају потребе да брину јер имају праву лавовску генетику“, пише Ало.

Бранимир Несторовић за Раскрикавање тврди: није рекао да Срби имају лавовске гене нити је о Србима уопште говорио са новинарком Ало-а. Она га је, каже, позвала јуче са питањем зашто Италијани толико масовно оболевају.

„Ја сам само рекао да је наша генетска структура потпуно другачија па је испао тај наслов да имамо лавовске гене“, каже Несторовић.

На питање шта значи да је наша генетска структура „потпуно другачија“, он објашњава:

„Коронавирус показује афинитет за један специфични протеин АЦЕ2. Сви имају тај протеин у плућима, али они који имају специфичан облик тог протеина лакше везују вирус и развијају пнеумонију. Остали имају благе облике. Тај такозвани полиморфизам је нарочито изражен код народа источне Азије, а изгледа да и Италијани имају високу учесталост тог протеина. Тако се објашњава зашто је код њих велика стопа смртности“, каже он.

Ипак, Несторовић каже да је и то за Италијане на нивоу спекулације, јер доказа нема. Извор за ово су му, како наводи, скора истраживања кинеских научника.

„Објашњење за Кинезе је јасно да имају тај протеин у плућима, а ово за Италијане није доказано, али нема ништа паметније, нема никаквог нормалнијег одговора који би објаснио оволики морталитет код Италијана. А то је занимљиво, јер се вирус понаша потпуно нетипично“, наводи он.

Несторовић није знао да објасни зашто би тај специфични протеин имали Италијани, али не и ми, који смо по генетској структури сличнији њима него Азијатима.

Све је то, тврди, рекао и новинарки Ало-а, али ништа се није нашло у тексту. Писање Ало-а и других таблоида није раније демантовао јер, како каже, неће да се бави тиме, „ионако је све то једна иста редакција“.

Из овог таблоида на питања Раскрикавања о овоме нису одговорили.

Несторовић, познат по изјави да је реч о „најсмешнијем вирусу у историји човечанства“ и да жене штити естроген те слободно могу у шопинг у Италију, за Раскрикавање и даље тврди да ситуација уопште није алармантна и да је овде озбиљна само – паника.

На питање како није алармантно што је за пар месеци у свету умрло 4.000 људи, он каже:

„То је мало. Немојте да се љутите али то је страшно мало. Према подацима СЗО, од сезонског грипа ове зиме је умрло 88.000 људи“, каже он.

Новинарка: Како то да онда у свету владају ове мере контроле и паника?

„Не знам шта да Вам кажем. (…) Ја мислим да је то што се дешава знатно ван медицине. Видите јуче шта се дешавало, пад петродолара, берзе итд. Мислим да је све ово покриће за неке крупније приче које се одигравају“, наводи он и додаје да је вирус покренуо економску лавину.

Како каже, не мисли да је вирус намерно направљен у лабораторији и тврди да су то теорије завере, али истиче да је прича „много чудна“.

За своју ранију изјаву- да жене могу слободно у шопинг – Несторовић тврди да је шала, те да су његове речи стављене у погрешан контекст.

Стојковић: Неозбиљне тврдње

Наш познати генетичар Миодраг Стојковић истиче да је јако неозбиљно тврдити да Срби као народ имају гене који их штите од вирусне инфекције, јер се аутоматски поставља питање – на основу којих чињеница се то тврди.

„Најпре, таква научна, медицинска студија не постоји, друго – коронавирус се проширио скоро по целом свету, па и код нас, што значи да је човек, без обзира на припадност универзално пријемчив за вирус. У супротном, то би значило да људи који су у Србији, или Срби који раде у иностранству или на бродовима, а нажалост су заражени, нису Срби јер немају супериорне српске гене?“, каже Стојковић за Раскрикавање.

Он додаје да разлика у генетском материјалу између нас и Италијана свакако постоји, али она постоји и међу близанцима.

„Зато тврдити да ми имамо лавовске гене а неко други врапчије, мачије, ајкула, дракула, није прича за озбиљне медије и изјаве стручњака, већ кафанске доскочице“, наводи овај научник.

Шта треба да знате о коронавирусу?

Вирус ЦОВИД-19 (цорона вирус десеасе 2019) је посебан сој коронавируса који је „букнуо“ децембра прошле године у Кини и у међувремену се проширио на остатак света. У овом моменту (уторак, 10. март), у свету је према подацима Светске здравствене организације регистровано преко 113.600 оболелих у 110 земаља и региона, а умрло је нешто више од 4.000 људи.

Највише случајева је у Кини (око 81.000), а потом следи Италија са више од 9.000 оболелих. У тој земљи је умрло преко 300 људи.

У Србији су засад регистрована четири случаја.

Како се наводи на сајту Батута, уколико сте заражени, потребно је максимално до 14 дана (а у просеку око пет или шест) да вам се појаве симптоми.

Људи су најзаразнији када имају симптоме, али могу пренети вирус иако их још увек немају.

Који су симптоми?

Вирус може да изазове благе или теже симптоме. Благи су слични обичном, сезонском грипу: повишена температура, кашаљ, отежано дисање, бол у мишићима и умор. Неки пацијенти могу да осећају болове у телу, запушеност или цурење носа, бол у грлу и дијареју. Како наводе из СЗО, 80 одсто људи се опорави од болести без икаквог посебног лечења.

Код теже клиничке слике – која се развије у 6 посто случајева – јавља се тешка упала плућа, акутно отежано дисање, сепса и септички шок који могу узроковати смрт.

Подложнији развоју тешке клиничке слике су старије особе и особе с хроничним болестима – повишени притисак, срчане болести, дијабетес, поремећај јетре и болести дисајних путева.

Уколико припадате осетљивој групи становништва, посебних препорука за вас нема, осим да се придржавате општих упутстава.

Како се преноси?

Вирус се, како се досад зна, превасходно преноси преко ситних капљица из носа и уста које се шире када особа дише или кашље. Ове капљице падају

на околне површине, и вирус можете да унесете у тело ако додирујете те површине а онда додирнете очи, нос и уста. Зато је важно редовно и темељно прати руке.

Такође, могуће је да вирус уђе у организам и ако удахнете те капљице из дисајних путева од заражене особе која их искашље или издахне. Због тога је препорука – од болесне особе се удаљите најмање два метра.

Препоруке СЗО и Батута: Како да се заштитите?
1. Редовно и темељно (најмање 20 секунди) перите руке сапуном и водом, или их трљајте алкохолом за дезинфекцију.

2. Удаљите се најмање метар или два од особе која кашље или кија.

3. Не додирујте нос, уста и очи.

4. Покривајте уста и нос лактом или марамицом када кашљете и кијате, а потом марамицу одмах баците.

5. Уколико се не осећате добро, останите код куће. Ако имате грозницу, кашљете или тешко дишете, идите код лекара.

6. Избегавајте путовања у „жаришта”, посебно ако сте старија особа или имате дијабетес, плућне или срчане болести.

7. Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број људи.

Уколико сте у последњих 14 дана посетили заражено подручје:

1. Изолујте се сами код куће ако почнете да се осећате лоше, чак и са благим симптомима попут главобоље, благе температуре (37,3 степена или више) и цурења носа, док се не опоравите. Битно је да имате неког ко ће вам доносити храну, као и да носите заштитну маску.

2. Ако развијете теже симптоме – грозницу, кашаљ и отежано дисање – јавите се лекарима што пре.

Детаљне податке о симптомима и мерама превенције можете наћи на сајту Светске здравствене организације (на енглеском), на сајту Института за јавно здравље Батут, на сајту ЦОВИД-19.рс …

Шта да радите ако сумњате да сте заражени?

Уколико имате неке од симптома и сумњате да имате коронавирус – јер сте или путовали у ризично подручје или дошли у контакт с неким ко је путовао – препорука Министарства здравља је да не идете у Дом здравља или болницу како не бисте додатно ширили инфекцију.

Уместо тога, треба да позовете неки од бројева телефона локалних института за јавно здравље, где ћете од епидемиолога добити инструкције о даљем поступању.

Телефони су отворени од 8 до 22 сата, а бројеве можете наћи овде.

Марија Вучић   Ало/Раскринкавање

Можда ти се свиди

Оставите коментар