Почетна » Црвене ципеле остављене на Тргу републике су пораз Србије

Црвене ципеле остављене на Тргу републике су пораз Србије

од admin
0 коментар

 Аутономни женски центар и Жене у црном из Београда уз подршку удружења жена Анима из Ђулића (БиХ) и ове године су изашле на улицу како би обележиле 6. децембар, Дан борбе против фемицида и скренуле пажњу на жене жртве насиља у Србији. “Стоп убијању жена” одјекнуло је с Трга републике, а црвене ципелице које су поставиле по плочнику ове године добиле су и имена.

Црвене ципеле симболизују жене које су изгубиле живот, које су мушкарци убили само због тога што су жене.

Према подацима Аутономног женског центра, у 2020. години у Србији су од стране партнера или другог члана породице убијене најмање 22 жене, а у још 5 случајева постоји сумња да се ради о фемициду.

“Према наводима медија, у четири случаја насиље је пријављивано надлежним институцијама. Седам жена убијено је ножем, пет секиром, три пиштољем, три су пребијене до смрти, једна је убијена аутоматском пушком, једна активирањем бомбе, док су две жене убијене на друге начине (поливањем бензином и паљењем, и тупим предметом). Најмање 30 особа је остало без мајке, од тога 11 су малолетна деца”, напомињу.

Осврћу се и на протеклу деценију, током које је у Србији убијено најмање 330 жена. То је статистика забележена на основу медијских извештаја, пошто званичне нема – не зна се колико случајева није доспело у медије, а нема ни информација о томе колико жена је преминуло од последица дугогодишњег трпљења насиља.

“Тражимо да се успостави јавно доступна државна статистика о броју убистава жена (фемицида) и формира Надзорно тело за његово праћење. Захтевамо да државне институције у сваком тренутку (а нарочито у периоду ванредног стања и пандемије) делују са дужном пажњом, размотре све потенцијалне ризике од могућег повећања насиља у породици и његовог смртног исхода, и учине све да женама које преживљавају насиље пруже подршку и да их заштите, што је први корак у превенцији фемицида”, поручено је на протесту.

 Ана Калаба   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар