Почетна » Батаковић за Блиц: Четири пожара на Ускрс су превелика случајност, не искључујем ни тероризам

Батаковић за Блиц: Четири пожара на Ускрс су превелика случајност, не искључујем ни тероризам

од admin
0 коментар

Душан Батаковић, историчар и директор Балканолошког института САНУ, каже за „Блиц онлине“ да је шокиран због начина на који је амерички таблоид „Њујорк пост“ пренео његове изјаве о пожару у српској цркви на Менхетну и повезао их са случајем Степинац. Батаковић тврди да је погрешно интерпретиран, али истовремено оставља могућност да пожари у том и још три православна храма током Ускрса нису случајност.

Он у разговору за наш портал каже да треба сачекати истрагу и одговоре које ће она пружити, као и да је прерано било шта инсинуирати.

Упитан на шта мисли када каже да „све то не изгледа као случајност“ и на кога заправо сумња, Батаковић понавља да треба сачекати истрагу, али да се не може искључити никаква евентуалност.- Толико храмова у истом дану, то се никада није десило, али не знам… да видимо ште ће истрага да покаже – каже он.

Батаковић, иначе историчар и некадашњи амбасадор Србије у Паризу, не искључује и то да се овде можда ради и о тероризму.

– Не може се искључити то да су ти пожари подметнути и да се ту ради о тероризму. Не сумњичим никога, али просто, не могу да искључим ни ту могућност – сматра Батаковић.

„Њујорк пост“ позивајући се на Батаковићеве изјаве пише данас да пожари у четири православне светиње на три континента током Ускрса нису случајност, као и да имају везе са канонизацијом Алојзија Степинца.

– Позвао ме је новинар „Њујорк поста“ и питао да ли ти пожари имају везе са тиме што је папа Фрањо, због протеста СПЦ, зауставио канонизацију Степинца и ко је уопште био Степинац. Објаснио сам ко је он био и шта је радио у Другом светском рату. То је била изјава историчара – каже Батаковић за „Блиц онлине“.

Према његовим речима, амерички новинар га је упитао и да ли је то резултат гнева хрватске заједнице у дијаспори, на шта је Батаковић, како тврди, одговорио да је то тешко проценити и да он не зна шта ради екстремна усташка организација у дијаспори.

– Али чињеница јесте да су односи Хрвата и Срба у дијаспори затегнути, то није ништа ново – рекао је директор Балканолошког инситута САНУ за наш портал.

Н. Живановић Поповић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар