Почетна » Батинање у Шапцу: Заштитник грађана утврдио несавесно поступање полиције

Батинање у Шапцу: Заштитник грађана утврдио несавесно поступање полиције

од Други Пишу
0 коментар

Годину дана након што је група насилника у Шапцу багером и моткама насрнула на грађане окупљене на еколошком протесту, реаговао је и Заштитник грађана, који је установио да је у овом случају полиција поступала “закаснело, несавесно и неефикасно”, те препоручио да се против одговорних полицијских службеника покрене дисциплински поступак, саопштуиле су организације цивилног друштва окупљене око Платформе „Три слободе“.

Како се наводи у саопштењу, овакав закључак је Заштитник грађана донео у поступку по притужби Београдског центра за људска права, поднетој због основане сумње да је 27. новембра 2021. године на мосту у Шапцу полиција циљано препустила простор батинашима, јер се са лица места повукла непосредно пред сам напад, чиме се оглушила о своју законску дужност заштите живота, права и слобода грађана Србије.

Такође, како је већ указивала Платформа “Три слободе”, више присутних грађана је током трајања инцидента звало дежурну службу полиције, тражећи да полицијски службеници што пре изађу на терен и заштите их од напада, на шта су им полицијски службеници прекидали везу, додаје се.

Грађани су, подсећа се у саопштењу, тврдили и да је нападу мушкараца са чекићима и моткама са невелике удаљености сведочила и патрола саобраћајне полиције, која није реаговала, и која се вратила на мост непосредно након што су физички напади окончани.

У поступку контроле над радом МУП-а Србије, Заштитник грађана је установио да је полиција у Шапцу начинила више пропуста, услед којих “није на време спречено теже нарушавање јавног реда и мира и извршење више кривичних дела”, а што је имало за последицу “лаке и тешке телесне повреде код више грађана, као и имовинску штету на већем броју возила”. С тим у вези, Заштитник је МУП-у наложио да покрене дисциплинске поступке против полицијских службеника који су поступали по позивима грађана, као и да га извести о исходу наведених поступака, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, Министарство унутрашњих послова је дужно да Заштитника грађана у року од 30 дана обавести о корацима које је предузело да ове препоруке испуни.

Најављујемо да ћемо помно пратити испуњење препорука, ток и исход дисциплинских поступака против полицијских службеника ПУ Шабац, како бисмо осигурали да они који су својим несавесним поступањем угрозили животе и безбедност грађана који су искористили своје уставно право на миран протест, буду позвани на одговорност и адекватно санкционисани, наводе организације окупљене у „Три слободе“.

У оквиру ове платформе окупљене су следеће организације цивилног друштва: Београдски центар за људска права, Грађанске иницијативе, Независно удружење новинара Србије (НУНС), Нови оптимизам, Иницијатива младих за људска права у Србији (YIHR Srbija), Хелсиншки одбор за људска права у Србији, ЦРТА,  Catalyst Balkans, Комитет правника за људска права – YUCOM, Центар за културну деконтаминацију (ЦЗКД), Иницијатива А11 и Фондација Славко Ћурувија.

N1 Beograd

Можда ти се свиди

Оставите коментар