Почетна » Батут упозорава на последице врућине – у суботу ће бити најгоре у 10 градова Србије

Батут упозорава на последице врућине – у суботу ће бити најгоре у 10 градова Србије

од Други Пишу
0 коментар

Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ упозорио је на последице по здравље људи топлотног таласа који ће трајати до 28. јуна.

„У наредних десет дана постоје услови за појаву топлотног таласа у периоду од 19. до 23. јуна на терирорији града Београда, јужнобачког, севернобанатског, средњобанатског, западнобачког, јужнобанатског и поморавског округа, а потенцијално и на територији севернобачког, сремског, мачванског, колубарског, браничевског, косовскомитровачког, подунавског, борског и нишавског округа“, наводи Батут у биометеоролошкој прогнози.

Додаје да се прогнозиране вредности максималне дневне температуре у категорији веома опасне појаве очекују на територији јужнобачког округа 21. и 22. јуна, а града Београда, севернобачког, севернобанатског, средњобанатског, мачванског, колубарског, подунавског и поморавског округа 22. јуна.

На северу и у појединим западним, јужним и централним деловима Србије очекују се вредности максималне дневне температуре ваздуха у категорији опасне појаве у периоду од 19. до 26. јуна.

Поред Београда, најугроженији ће бити градови Бечеј, Палић, Кикинда, Зрењанин, Нови Сад, Лозница, Ваљево, Смедеревска Паланка и Ћуприја, у којима ће прогнозиране температуре бити 38 и 39 степени, према сајту Батута.

Са аспекта здравља људи, по препорукама Светске здравствене организације, топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности, подсећа Батут.

TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар