Почетна Друштво Бебац: Ипак нема оправданих изостанака за децу у приватним вртићима – родитељ плаћа и кад је дете болесно

Бебац: Ипак нема оправданих изостанака за децу у приватним вртићима – родитељ плаћа и кад је дете болесно

од Други Пишу
0 коментар

Првобитна одлука, да ће Град Београд рефундирати десет изостанака детета у приватном вртићу без оправдања, промењена је након десет дана, а та промена, према наводима родитељског портала Бебац, иде на штету деце која иду у приватне вртиће.

Након обећања да ће вртићи у Београду бити бесплатни Град ће ипак оштетити децу која иду у приватне вртиће, пише портал Бебац.

Зашто је тако, питају се родитељи који се осећају дискриминисано, јер иако Град рефундира пуну економску цену вртића оправдане изостанке родитељи делимично плаћају из свог џепа.

„Првобитна одлука, којом је предвиђена рефундација десет изостанака детета без оправдања, промењена је након десет дана. Према новој Одлуци, у коју је родитељски портал Бебац имао увид, о праву на накнаду комплетно је избачен део у ком се помиње да ће Град рефундирати десет неоправданих изостанака детета. Да ствар буде још гора у новој одлуци се не помињу оправдани изостанци, па ће родитељи из свог џепа плаћати када дете буде болесно или када оду на годишњи одмор“, наводи Бебац.

Дискриминисани родитељи београдских малишана, којима од септембра вртић неће бити бесплатан, на дневном нивоу дигиталним грађанским активизмом и ангажманом покушавају надлежнима да скрену пажњу на дискриминисан положај своје деце.

„Све се десило у минут до дванаест када су родитељи већ уписали своју децу у приватне вртиће и након што су већ потписали уговоре са вртићима. Родитељи пишу свима, али нико се не оглашава поводом одлуке“, рекла је за Бебац Ирена Марковић која око себе окупила родитеље вољне да изврше притисак на доносиоце одлука.

У оквиру групе коју на друштвеној мрежи Фацебоок она администрира покренута је и петиција „За боље услове боравка деце у вртићима у Београду и против повећања финансијских намета родитељима новом одлуком града” чији је циљ да се изједначе услови боравка за сву деце на територији Града.

Како се појашњава, ово практично значи да уколико дете у приватном вртићу добије богиње (21 дан одсуства) родитељи ће из свог џепа морати да плате око 12.600 динара јер Град у том случају покрива свега 50 одсто дневног трошка по изостанку. Родитељи деце у приватним вртићима свакако неће имати бесплатан вртић, а да је та прича само бајка осетиће већ са првим изостанком детета из колектива.

У приватне вртиће у Београду из нужде, јер места у државним нема, иде преко 24.000 малишана.

Портал подсећа да је привремено решење Град нашао у рефундацији, уместо у изградњи нових вртића.

Ово решење брзо је, али не и трајно, решило велике проблеме родитеља чија су деца била испод црте државних вртића.

На територији Града субвенционише се боравак малишана у 551 приватном вртићу, а проблеми некомплетне субвенције постоје од самог увођења рефундације 2015. године.

Родитељи су додатно плаћали када су им деца болесна, када оду на годишњи или у посету родбини. Да ће се овај проблем напокон решити понадали су се када је почетком године градоначелник Шапић најавио да ће сва деца у Београду имати бесплатне вртиће.

Shutterstock/Beloborod

Бебац.цом/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар