Почетна » Бебама до даљег враћају ПДВ

Бебама до даљег враћају ПДВ

од admin
0 коментар

Родитељи и даље имају право на поврат пореза на купљену дечју храну и опрему. Рефундација до примене Закона о финансијској подршци породици с децом

РОДИТЕЉИ и даље имају право на повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе, чак и за куповине обављене у овој години. Како је за „Новости“ потврђено у Пореској управи Србије, њихови шалтери биће спремни да од 1. фебруара примају документацију за поврат овог пореза. Иако је законски поврат ПДВ-а укинут од 1. јануара, он ће „на терену“ престати да важи тек када заживи нови закон којим се уређује финансијска подршка породицама са децом, који доноси већи родитељски додатак.

– Пoрeскa упрaвa Србије ће дo примeнe најављене мeрe рeдoвнo и у рoку прoцeсуирaти пoднeтe зaхтeвe и рoдитeљи ће дoбити пoврaћaj ПДВ-a у склaду с вaжeћим зaкoнским прoписoм, што је у интересу свих грађана Србије, а превасходно родитеља – речено је за „Новости“ у Пореској управи Србије.

Недоумице у јавности настале су када је, изменама Закона о порезу на додату вредност, поврат ПДВ-а на беби храну и опрему укинут, а пропис ступио на снагу од почетка ове године. Родитељи који су до тада имали право на поврат ПДВ-а тиме су се нашли у својеврсној „рупи“ – укида им се једна повластица, а друга, иако најављена, још не ступа на снагу.

Међутим, у образложењу Закона о ПДВ-у, законописац је нагласио да овакве „временске рупе“ практично неће бити, јер укидање једне, а примена друге мере треба да почну истог дана.

– С обзиром на то да прописи који уређују област опорезивања потрошње ПДВ не треба да садрже мере социјалне политике, већ да ове мере треба да буду предмет закона који уређују социјалну политику, у наредном периоду Влада ће предложити Народној скупштини усвајање Закона о финансијској подршци породици са децом којим, као социјална мера, треба да буде уређена једнократна исплата новчаних средстава на име куповине опреме за бебе – истакло је Министарство финансија, као аутор закона. – С тим у вези, даном почетка примене те мере социјалне политике укинуће се право на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе, што значи да ће се наведене мере реализовати истовремено.

Остаје, међутим, нејасно зашто у финалној верзији Закона о изменама закона о ПДВ-у, није јасно назначено да примена укидања поврата пореза на беби опрему почиње одложено.

КО ИМА ПРАВО

ПРАВО на поврат ПДВ-а имају родитељи чији је укупан нето приход у претходној години мањи од 1.012.766,03 динара, а имовина на коју плаћају порез вредна мање од 24,7 милиона динара. Право на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе може се остварити до укупног износа од 73.847,52 динара за бебу старости до две године: у првој години старости бебе поврат може бити највише 42.198,58 динара, а од навршене прве до навршене друге године у износу до 31.648,94 динара.

Д. И. КРАСИЋ  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар