Почетна » Бечеј без гинеколога, пацијенткиње узорке узимале саме

Бечеј без гинеколога, пацијенткиње узорке узимале саме

од Други Пишу
0 коментар

Гинеколог у Дому здравља Бечеј је у притвору, а друга докторка не може да пише упуте и рецепте. Пацијенткиње морају да се лече приватно, узорке узимају саме, а плате, због процедуралних пропуста, не могу да им буду исплаћене на време. Дом здравља саопштио да је од понедељка, 12. децембра, ангажовао још једног гинеколога.

Од 23. новембра, од када се гинеколог Дома здравља Бечеј С. М. налази у притвору, пацијенткињама због недостатка гинеколога (други на специјализацији) нема ко да напише упуте, испуни хранаринске листе, препише лекове, нити изврши неопходне анализе потребне као припрема за операцију.

„Сам свој доктор“ или ипак одлазак код приватника
„Пред одлазак на операцију због неслагања у резултатима анализе две лабораторије, отишла сам у Дом здравља на консултације, где ми је сугерисано да узорак ВС (вагинални секет) узмем самостално, јер је хитно, а докторка је у гужви, па ми је укратко објашњено како то да урадим код куће, након чега ми је дата прозирна епрувета са штапићем. Након што сам самој себи узела ВС, епрувету сам однела у приватну лабораторију. Иако нисам осећала никакве симптоме, нити промене у вагиналној флори, резултати ВС анализе нису били у реду, а са таквим налазом, у Бетанији у Новом Саду нису могли да закључе административни пријем, упутивши ме назад код гинеколога ДЗ Бечеј да се испишу одговарајући лекови и вагиналете“, каже за портал Н1 пацијенткиња која је желела да остане анонимна, јер је „чека је још једна операција и наставак лечења том Дому здравља“.

Пред крај терапије, како каже, отишла је у Дом здравља како би заказала поновно узорковање, „али од стране докторке, јер се заиста нисам осећала сигурно да то поново сама урадим“.

„Ипак, речено ми је огромна гужва, ‘видите и сами’ (и јесте, видела сам, била је гужва), да Др Убовић не може да ме прими, и да ВС узмем самостално – опет. Рекла сам сестри, преко шалтера, да мислим да ни прошли пут ја то нисам добро урадила, да не знам ни колико су услови код куће стерилни, ни да ли сам правилно вратила штапић у епрувету, на шта је медицинска сестра рекла: ‘Ово и онако ништа није стерилно’, показујући ми епрувету са штапићем и неку стаклену плочицу, дајући ми оба умотана у папирни убрус и назнаку да то што пре однесем у лабораторију, јер је узорак осетљив“, каже наша саговорница.

„На путу ка кући, контактирала сам пријатељицу, иначе медицинску сестру, да јој кажем како се не осећам сигурно да сама узимам ВС, те да ли би она била љубазна да то уради, на шта је она мени рекла – ни случајно, ја немам везе са гинекологијом, то мораш у ординацији. Након тога, искуство сам поделила са другом пријатељицом, па тако сазнајем, индиректно, да овај начин самосталног узорковања ВС уопште није уобичајен за гинеколошку праксу, и напокон одлучујем да све одрадим у приватној ординацији“, каже она.

Из едиције „Фали Вам још један папир или овај папир Вам није валидан“
Уз проблеме са којима су се сусретале пацијенткиње које су биле принуђене да ураде неопходне анализе пред операцију, проблеме због непостојања гинеколога у ДЗ Бечеј имале су и труднице, чак и оне које су код гинеколога ишле само на редовну контролу и попуњавање хранаринских листа.

“Кад сам хтела да ми испишу хранаринску листу за новембар, рекли су ми да немају гинеколога, али да ће то моћи да испише лекар опште праксе, што је она и учинила. У Фонду за здравствено су ми рекли да то не прихватају и да листу мора да попуни гинеколог, што значи да сам ја заправо имала папир који ништа не вреди”, каже за Н1 наша саговорница, која је такође, желела да остане анонимна, јер “мораћу још да идем у тај Дом здравља на прегледе”.

Она је додала да је највише изнервирана чињеницом да две државне институције, Дом Здравља и Фонд, “нису желеле да привремено реше такав проблем, због којег смо само ми пацијенти имали штете”.

“Када сам се вратила у Дом здравља сестра ми је рекла да назовем Дом здравља у Србобрану и закажем нов термин да ми они поново издају упут за лекарску комисију. Тамо ми је гинеколог исписала хранаринску листу за новембар и коначно сам могла да је доставим фирми, али је то било у петак, 9. децембра. Мени ће сад због овога каснити плата, јер листа није достављена на време. Мени је новац потребан, а нервоза коју сам због свега овога добила, а због њихове грешке, као трудници, али и било коме другом сигурно није потребн“, каже наша саговорница.

Н1 је контактирао Дом Здравља у Бечеју, одељење гинекологије, на којем су нас упутили на директора Слободана Димитрова, који је требало да да изјаву за портал Н1. Међутим, директор се није јављао ни на један од постојећих телефона, док су запослени у његовој канцеларији тврдили да је “ту негде” и да ће “сигурно доћи за 10 минута”. После 12 пута по 10 минута, односно два сата, из Дома здравља локалним медијима стигло је саопштење.

„Др спец. гинекологије који је запослен за стално у нашој установи, тренутно и до даљњег не ради. Од 12. децембра ангажовали смо још једног др спец. гинекологије, стално запослен у Дому здравља Жабаљ, др Синиша Куруцин, који ће радити код нас сваког понедељка пре подне, има печат са ИД бројем (јер је запослен у државној установи) исписиваће све што је потребно од стране гинеколога (породиљска одсуства, боловања, упуте.. .). Др С. Убовић, спец. гинекологије, ради и даље код нас у установи, наставља са редовним заказаним гинеколошким прегледима, уторком, средом, четвртком“, наводи се у саопштењу ДЗ Бечеј.

Дакле, гинеколошку папирологију пацијенткиње у Бечеју моћи ће да заврше само понедељком, а прегледе, ако буду стигле на ред, уторком, средом И четвртком. Уколико неко гинеколошке проблеме буде имао петком или викендом, није познато како би они могли бити решени у оквиру државне здравствене институције у Бечеју. Као и у случају наше саговорнице остаје приватна пракса, за оне које могу да плате.

Марина Фратуцан   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар