Почетна » Београд добија нови систем за спречавање последица елементарних непогода

Београд добија нови систем за спречавање последица елементарних непогода

од admin
0 коментар

 

Радојичић је за РТС објаснио да ће на 316 локација бити постављени детектори који ће скупљати информације и слати их у Командни центар у Тиршовој 1, где ће се подаци анализирати и враћати назад у тих 316 локација са којих ће стизати упозорења или обавештења.

Упозорења ће, како је рекао, бити у виду сирена, али и говорних порука које ће упућивати људе како да реагују.

„Ово је један савремени систем који функционише у великим светским градовима као што су Москва или Рим. Успостављање таквог система је препорука Европске уније. На овај начин ћемо значајно спречавати и смањивати последице елементарних непогода и других опасности које су, како говори и ситуација у свету, вероватне“, нагласио је Радојичић.

Он је указао на то да у последних 30 година у овој области у Београду ништа није урађено и да су грађани изгубили поверење у начин на који је то функционисало.

„У новом систему имаћемо људе који ће радити 365 дана годишње и слати поруке грађанима, али и медијима, па ће људи бити обавештавати на време и на тај начин ће се спречити последице“, рекао је градоначелник Београда.

Он је навео да у свету постоји 15-16 врста опасности а да су међу најчешћима поплаве, и најавио да ће Београд, који је је одговоран за водотоке другог реда, и ту имати детекторе који ће бити повезани са овим системом.

Вредност пројекта је укупно 16 милиона евра, од чега ће 12 милиона евра коштати локације и мрежа која ће их повезивати, а процењује се да ће четири милион бити уложено у Команднои центар.

Градоначеник додао да је пројектна документација спремна, да ће у септембру бити расписан тендер, а да ће нови систем заштите од поплава и ванредних ситуација заживети у наредних годину, годину и по дана.

Вестионлине, Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар

8 + twenty =