Почетна » Београд на води прави гаражу испод парка код Бристола, тврди да зеленило неће страдати већ ће га бити више

Београд на води прави гаражу испод парка код Бристола, тврди да зеленило неће страдати већ ће га бити више

од Други Пишу
0 коментар

Компанија „Београд на води“ најавила је да ће реконструисати Светониколски парк код хотела Бристол, испод ког ће изградити подземну гаражу са 420 паркинг места.

У некадашњој башти чувеног српског задужбинара и добротвора Луке Ћеловића, која је касније претворена у Светониколски парк, данас је преостало свега 40 до 50 стабала дрвећа, а након реконструкције у њему ће бити посађено више од 200 одраслих стабала аутохтоних врста дрвећа са нашег поднебља, као што су јавор, платан или храст, обећава се у саопштењу „Београда на води“.

У парку ће, како се додаје, бити задржани сви естетски репрезентативни и потпуно здрави и очувани примерци, махом платани, док ће им се придружити одрасла, до 15 метара висока стабла.

У подземном делу парка ће се, како наводе из „Београда на води“, простирати велика јавна гаража са две етаже и готово 420 паркинг места, чију ће изградњу такође финансирати та компанија, а којим ће управљати ЈКП „Паркинг сервис“.

Гаража ће, како се додаје у саопштењу, у потпуности бити прилагођена дизајну парка, тако да ће имати два улаза, односно излаза за возила и пуњаче за електричне аутомобиле, док ће се у непосредној близини кружног тока код тренутне Београдске аутобуске станице (БАС) налазити подземни пролаз за пешаке са лифтом.

„Захваљујући савременом инжењерском решењу, на ‘крову’ гараже, односно у самом Светониколском парку, обезбеђен је оптималан простор за неометан раст постојећег и новог зеленила које ће поново красити ово култно место, некада саставни део многих разгледница Београда с почетка 20. века. Осим што ће у великој мери бити самоодрживо, зеленило ће бити и различите спратности и састојаће се од травњака и жбуња, до већ поменутих високих, одраслих стабала различитог дрвећа. На тај начин ће један од првих паркова у нашој земљи добити свој природни амбијент, какав га је некада красио, а усред зеленила биће смештена и мања, модерна фонтана“, уверавају из „Београда на води“.

Ова компанија поручује и да ће се на симболичан начин одужити Луки Ћеловићу, некадашњем председнику Београдске задруге, тако што ће у обновљеном Светониколском парку подићи споменик том чувеном српском филантропу. С друге стране, „Крст са Малог пијаца“, један од најстаријих споменика у Београду који датира још из 1862. године, биће привремено измештен и рестауриран, а затим враћен на исто место у парку на којем је већ био.

Атанацковић: Спрема се сеча, урбанистички пројекат се припрема кришом

Подсетимо, писац и визуелни уметник Дејан Атанацковић недавно је на свом Фејсбук налогу упозорио да је у току припрема за сечу и уништење парка код хотела Бристол, парка који постоји најмање сто година и који је, како је навео, један од најстаријих београдских паркова, заоставштина трговца и задужбинара Луке Ћеловића.

„Урбанистички пројекат се ових дана припрема кришом, заједно са техничком документацијом за грађевинску дозволу, а по изради, пројекат ће формално бити седам дана на јавној презентацији отвореној за примедбе које се уобичајено одбијају“, навео је Атанацковић.

Јавни увид у тај урбанистички пројекат још није оглашен.

Foto: Promo/Belgrade Waterfront

Б. Н   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар