Почетна » Уместо решења за загађен ваздух, софтвер од четири милиона евра

Уместо решења за загађен ваздух, софтвер од четири милиона евра

од admin
0 коментар

 

Уместо да власт решава проблем загађења ваздуха, она набавља станице и софтвет који ће, по астрономској цени, да нам каже оно што већ знамо, да је ваздух катастрофалан и да убија, скреће пажњу Одбор за екологију Странке слободе и правде.

„Цела јавна набавка је сама по себи сумњива, почевши од тога да је износ невероватан. Покушавали смо, заједно са струком да докућимо шта би то могло толико да кошта, да направимо рачуницу и сагласни смо да је износ превелики. А свакако је непотребно, јер и са овим мерењма која за сада имамо, сасвим је довољно података да би знали да је ваздух веома загађен и штетан, и да треба да се бавимо узроцима загађења“, каже за Данас потпредседница Одбора за екологију ССП Дубравка Галић.

Тим новцем, како додаје, могло је да се уради више ствари да се стање побољша, да се ради на решавању проблема великих загађивача.

„Долази зима и грејна сезона, поново ће се јавити проблем великог загађења у Београду и широм Србије. Већ у првом тромесечју године, у многим другим градовима су прекорачене дозвољене границе загађења, што ПМ честицама, што других. Овде потрошена сума могла је да се усмери на решавање бар дела проблема“, предлаже Галић и као негативну праксу наводи пример недавних акција које је спровело надлежно Министарство, када су у местима широм Србије дељени контејнери за смеће.

„Та акција је недавно спроведена, пример ради, у Житорађи која у околини има небројено дивљих депонија. Ова власт не ради ништа на решавању узрока, већ тек да се каже да нешто ради“, напомиње Галић.

Она наводи да је поменути тендер само једна у низу спорних набавки у институцијама београдске јавне управе као и јавним предузећима.

„На такав начин често се набавке некоме “намештају”. То је у пракси постао устаљен начин за извлачење новца из буџета и његово погрешно усмеравање“, закључује Галић.

Уговором од 17. августа ове године се утврђује јавна набавка “мерних станица са програмским решењем за прорачунавање квалитета ваздуха и предикцију загађења”, на основу чега ће групи изабраних понуђача бити исплаћено 396.531.000 динара без ПДВ-а, док ће са порезом та сума износити 475.837.200 динара.

Према уговору, који може да се види на Порталу јавних набавки, процењена вредност посла, без опорезивања, износи 396.666.666,67 динара. Наводи се да је уговор додељен групи понуђача коју чине три фирме: Интрацом Телеком доо Београд, Интрацом С. А. Телецом Солутионс са седиштем у Атини и Екомакс Солутионс доо.

Протести грађана против МХЕ у Ушћу и Ћићевцу

Како Галић наводи, чланови еколошкх одбора ССП-а из Београда, Краљева и Крагујевца данас и сутра су у Ушћу и Ћићевцу, као подршка грађанима који протестују против МХЕ.

„Протесте организују грађани, ми ћемо их само подржати, као и што смо у свакодневној комуникацији са њима. Добро је да је све више грађана свесно колико је цела Србија угрожена загађењем и колико ризика, штете и опасности оно носи“, каже Галић.

И . Николетић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар