Почетна » Београђанка најмлађа лекарка у Европи

Београђанка најмлађа лекарка у Европи

од admin
0 коментар

Мелани Нортон има тек 21 годину, а успела је да заврши Медицински факултет у Београду и постане најмлађи доктор у Европи.

Мелани, која је рођена у Чикагу и која упркос англосаксонском имену за себе радо каже да је Српкиња и Београђанка, студије је уписала са непуних 16 година!

Тада су професори на факултету проверавали да ли је можда исувише млада да започне тако озбиљне студије. Тест је успешно прошла, показала се као одличан студент и остала уписана као најмлађи лекар који је дипломорао на Медицинском факултету.
Мелани, чија је мама Зорица рођена у Србији, у Чикагу је завршила основну школу у коју је кренула са пет година. Већ са 13 дошла је са мајком у Београд, где је наставила образовање и уписала средњу школу коју је завршила у року од две године. На питање како, само је прокоментарисала да јој “била лака”, па је затражила да је брже заврши.

– Одувек сам знала да ћу се бавити медицином. Моја кума је лекар, онколог по струци. Увек сам је ценила и слушала њене савете. Често ми је говорила да треба да пратим оно што волим и за шта сам спремна, а ја сам знала да је то медицина. Кардиологија је оно што ме највише занима – каже Мелани која одлично говори српски језик, али јој се ипак у разговору поткраде покоја грешка.

Ипак, то је разумљиво, јер је већи део живота провела у Америци. Њена мама Зорица Анђелковић Нортон отишла је 1973. године у Америку, где је завршила факултет и упознала Меланиног оца Џона, адвоката по струци. Нажалост, он је погинуо у саобраћајној несрећи. Неколико година касније Зорица и Мелани су одлучиле да се преселе у Београд, јер су их вукли корени.

– Ја сам у души Београђанка јер заиста волим овај град и земљу – искрена је Мелани.

Током студија успевала је да све испите положи у јуну, како би имала слободно лето. Међутим, ни тада се није одмарала, већ је учила од других, између осталог волонтирајући на чувеном Харварду.

– Жеља ми је да останем на специјализацији у Београду – каже млада лекарка која је студије у Београду завршила на енглеском језику.

Помагала поплављенима
Мелани је своје знање и хуманст показала и током прошлогодишњих поплава, када је заједно са волонтерима Црвеног крста пружала медицинску помоћ људима у колективним центрима. Прегледала је и мештане села Планилица код Зајечара, јер тамо лекар долази једном месечно.

Марија Николић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар