Почетна » „Биће изложен мучењу у затвору“: НУНС захтева од Србије да не изручује Гњота Белорусији

„Биће изложен мучењу у затвору“: НУНС захтева од Србије да не изручује Гњота Белорусији

од Други Пишу
0 коментар

Виши суд у Београду поново је одлучио да белоруски новинар и активиста Андреј Гњот буде изручен Белорусији која га тражи због наводне утаје пореза, међутим, постоји оснавана сумња да се он заправо тражи због свог активизма, саопштило је Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Адвокат који заступа Андреја Гњота пред српским судовима Филип Софијанић каже за НУНС да ће одбрана поднети жалбу Апелационом суду у понедељак.

“Не постоји неки рок у коме Апелациони суд треба да одлучи о томе, али предвиђам да ће бити једно месец и по дана. Уколико буде донета одлука о изручењу, на крају министар правде има могућност да спречи изручење уколико не потпише документ и то би била крајња инстанца“, каже адвокат Софијанић.

Независно удружење новинара Србије апелује на Апелациони суд да поништи решење Вишег суда и ослободи Андреја Гњота, јер постоји бојазан да ће он бити изложен нехуманом поступању и мучењу у затвору у Белорусији, али и због тога што су оптужбе крајње сумњиве.

Апелујемо и на министарку правде Мају Поповић да, уколико Апелациони суд потврди решење о изручењу Гњота Белорусији, искористи своје законске могућности и спаси новинара, поручују из НУНС-а.

НУНС подсећа да је Гњот приведен по доласку у Србију, 30. октобра 2023. на основу међународне потернице коју је Интерпол издао на захтев власти у Белорусији због наводне оптужбе за утају пореза.

У међувремену, његов адвокат је 3. новембра поднео захтев за брисање Гњотових података Комисији за контролу досијеа Интерпола. У фебруару 2024. Интерпол је привремено блокирао приступ Гњотовим подацима у својој бази података, а према сазнањима НУНС-а, процес пред српским органима сада се води на основу билатералне сарадње Србије и Белорусије.

Према подацима Белоруског удружења новинара (БАЈ), Белорусија је и даље највец́и европски затвор за новинаре, са 36 медијских радника који су тренутно иза решетака. Ова земља такође има највец́у стопу затворених новинара по глави становника на свету.

VIKTOR DRACHEV / AFP

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар