Почетна » БИРН: Тужитељка за сузбијање корупције Бранкица Марић радила на предметима повезаним са њеним невенчаним супругом

БИРН: Тужитељка за сузбијање корупције Бранкица Марић радила на предметима повезаним са њеним невенчаним супругом

Неколико пута у сукобу интереса

од Други Пишу
0 коментар

Прва заменица за сузбијање корупције вишег јавног тужиоца у Београду Бранкица Марић, у последње три и по године била је у сукобу интереса најмање два пута када је руководила случајевима у којима је њен невенчани супруг, грађевински инвеститор Бранко Крунић, био једна од заинтересованих страна у поступку, а није тражила изузеће, показује истраживање БИРН-а.

Шест заменика тужилаца – који не желе да буду именовани с обзиром на то да им је Марић и даље једна од надређених – за БИРН су изјавили да је Марић прекршила и тужилачку етику и закон тиме што није тражила изузеће од поступања по предметима када постоји сукоб интереса.

Они наводе да овакво поступање с кривичним пријавама, које су повезане са партнером надлежне тужитељке, може изазвати разумну сумњу у њену непристрасност, без обзира на то да ли су донете исправне одлуке у вези са предметима.

Бранкица Марић није одговорила на питања БИРН-а о томе зашто није тражила изузеће из предмета у којима се одлучивало о њеном невенчаном супругу. БИРН-у је кратко навела да нема овлашћење да даје одговоре у вези са њеним радом у Вишем јавном тужилаштву, те је новинаре упутила на службу тужилаштва за сарадњу са медијима. До објављивања овог текста из Вишег јавног тужилаштва нису одговорили на нашу молбу да дозволе тужитељки Марић да одговори на питања која смо јој поставили. Бранко Крунић није одговорио на питања о евентуалном утицају партнерке на случајеве у којима је учествовао.

У Закону о јавном тужилаштву у члану 104 о Дисциплинским прекршајима се наводи да јавни тужилац, односно заменик јавног тужиоца, чини дисциплински прекршај ако “пропусти да тражи изузеће у предметима где за то постоје законски разлози”, као и ако “крши начело непристрасности и угрожава поверење грађана у јавно тужилаштво”.

Смене у Вишем јавном тужилаштву

Крајем фебруара заменице јавног тужиоца Бојана Савовић и Јасмина Пауновић, које су радиле на предметима малверзација у ЕПС-у, по налогу шефа Вишег јавног тужилаштва Ненада Стефановића премештене су из Одељења за сузбијање корупције у Одељење за општи криминал. Премештајем су аутоматски и “скинуте” са предмета ЕПС и то истог дана када је ухапшено шест особа осумњичених да су оштетили то јавно предузеће за 7,5 милиона долара.

Иако је тужитељка Савовић истрагу о малверзацијама водила годину и по дана и дала полицији налог за хапшење, осумњичене је, уместо ње, испитивала заменица тужиоца Бранкица Марић. Како је тужитељка Савовић изјавила, уочи хапшења је сазнала и да се тужитељка Марић, без њеног знања, поводом тог случаја састајала са полицајцима који су радили на истрази.

Тужитељке Савовић и Пауновић су се јавно побуниле, а тужилац Ненад Стефановић и његова сарадница Бранкица Марић су наредних дана давали више опречних објашњења о разлозима за премештај тужитељки у сред акције хапшења осумњичених.

После њих још три тужитељке су јавно говориле о томе како се премештају из одељења у одељење и како им се одузимају предмети у сред истрага, као и о мобингу који трпе од тужиоца Стефановића и тужитељке Марић. Те изјаве су изазвале бурну реакцију јавности, а велики број заменика тужилаца из других Тужилаштава у Београду, потписао је и петицију као вид подршке колегиницама.

У неколико наврата организовани су и грађански протести, реаговала су и струковна удружења, као и део адвоката, а смену тужитељки испитује и повереник за самосталност Државног већа тужилаца. Дешавања у београдском ВЈТ-у, како је саопштено из Брисела, прати и Европска Комисија.

Бранко Крунић подноси тужбу, невенчана супруга води случај

У октобру 2019. године грађевински инвеститор Бранко Крунић поднео је кривичну пријаву против НН особе у Служби за катастар непокретности у Општини Чукарица. Запослене у катастру Крунић је тужио за наводну злоупотребу службеног положаја у поступку одлучивања о упису промене сувласничког удела на катастарској парцели на Бановом брду, на којој је Крунић један од сувласника.

Крунић и преостали сувласници парцеле годинама су у сукобу око уписа сувласничких права на имовини одмах испод Кошутњака – једном од најлепших и најмирнијих места на Бановом Брду, у Туниској улици, некадашњој Жарка Вуковића Пуцара. Због жалби које се подносе катастру, нико на овој парцели не може да укњижи имовину.

Кривична пријава коју је Бранко Крунић поднео била би слична многима у низу какве грађани често подносе против катастарских служби широм Србије. Међутим, он није обичан инвеститор – његова невенчана супруга Бранкица Марић у том моменту била је на позицији шефице Одељења за сузбијање корупције у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Управо у одељење којим је она руководила стигла је кривична пријава коју је њен дугогодишњи партнер поднео против НН особа у Катастру на Чукарици. И управо је она тај предмет доделила у рад једној од упућених заменица тужиоца.

Тада је начињен први пропуст, према Законику о кривичном поступку – Марић је због сукоба интереса и везе са Крунићем морала да се изузме из тог случаја, а с обзиром на то да је руководила целим одељењем, кривична пријава морала је бити уступљена на рад неком другом тужилаштву, ван Београда, како не би дошло до непримереног утицаја на ток поступка.

Бранкица Марић, међутим, лично је налагала упућеној тужитељки како да руководи предметом и које информације да прикупља, показује документација у коју је БИРН имао увид. Ти налози су биле ургенције које је Више јавно тужилаштво у Београду слало полицији и катастру у циљу прикупљања података.

Упућени вс. изабрани тужиоци

Упућени заменици тужиоца разликују се од изабраних по томе што нису на те позиције именовани путем конкурса, већ су слободним одабиром руководилаца у Тужилаштву позвани да из нижерангираних тужилаштава пређу на више позиције. За њихово упућивање потребан је само потпис руководиоца и републичке тужитељке Загорке Доловац.

“Често се спори знање и искуство које упућени тужиоци имају у односу на конкурсима изабране колеге јер у специјализована одељења, попут Одељења за сузбијање корупције, долазе без адекватних стручних обука. Положај упућених тужилаца сматра се проблематичним и зато што су њихове позиције несигурне до те мере да тужилачки шефови могу да без икаквог образложења кажу да више немају потребу за њиховим радом и они се моментално враћају на ниже позиције са којих су дошли или им се по истеку рока упућени период не продужава”, каже за БИРН један од изабраних тужилаца, који је захтевао да остане анониман.

Управо зато што упућени тужиоци не исказују довољно самосталности у раду, новом реформом правосуђа ће се обуставити та пракса и нови тужиоци ће за нове позиције моћи да се именију само путем конкурса.

Тужитељка Марић није тражила изузеће

У марту 2020. године Бранкица Марић смењена је са места шефа Одељења за борбу против корупције, без јасног објашњења. Она је остала да ради на истом одељењу као заменица тужиоца.

Готово истовремено упућена тужитељка која је, по њеном налогу, радила на предмету кривичне пријаве коју је поднео Бранко Крунић, враћена је у тужилаштво у унутрашњости Србије, с обзиром на то да јој упућивање у Више јавно тужилаштво није продужено и сви њени предмети морали су да се прерасподеле другим тужиоцима.

У том моменту, према речима шест извора БИРН-а, предмет формиран на основу кривичне пријаве коју је поднео невенчани супруг Бранкице Марић, додељује се у рад управо заменици тужиоца – Бранкици Марић.

Марић није обавестила претпостављене и колеге да јој је додељена кривична пријава коју је поднео управо њен партнер и поново није тражила своје изузеће из предмета. Уместо да се изузме, она, како показује документација у коју је БИРН имао увид, сарадници даје налоге о томе које додатне захтеве да шаље катастру и полицији.

Крајем јуна 2020. године нова шефица Одељења за сузбијање корупције београдског Вишег јавног тужилаштва Ана Боровић и њена заменица Милена Божовић сазнају да је Бранкица Марић у сукобу интереса, наводе извори БИРН-а из тужилаштва.

О читавом случају постоји и службена белешка, коју је направила тужитељка Божовић, а у коју су новинари БИРН-а имали увид. У тој белешци се истиче да је тада заменица шефице Одељења Милена Божовић од тужитељке Марић предмет одузела у њеном кабинету и у њеном присуству.

Како се наводи у тој службеној белешци, на списима су уочени стикер-папирићи на којима су била написана упутства за ургенције и захтеве које друге тужитељке и сараднице по налогу Бранкице Марић треба да ураде и да јој реферишу о току предмета.

Бранко Крунић и Бранкица Марић поново на истом предмету

У јулу 2020, у Више јавно тужилаштво стиже нова кривична пријава, овога пута против инвеститора Бранка Крунића.

Група станара са парцеле на Бановом брду тужила је Крунића због, како се наводи у решењу о одбачају ове тужбе, трговине утицајем. У кривичној пријави су навели да Крунић подношењем кривичних пријава и жалби против НН особа у Служби за катастар непокретности у Општини Чукарица, стопира шест власника засебних стамбених јединица на истој парцели, да заврше посао укњижбе.

Када је реч о трговини утицајем, станари обавештавају Више јавно тужилаштво у Београду да је Крунићева партнерка Бранкица Марић, за коју су у документу навели да је реч о тужитељки и бившој судији Другог суда у Београду. Бранкица Марић, међутим, никада није радила као судија.

Станари са спорне парцеле на Чукарици тада нису знали да је тужитељка Марић заправо тужитељка баш у Одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду код које ће, напослетку и завршити њихова кривична пријава.

Тако су обе кривичне пријаве – и она коју је поднео Бранко Крунић против катастра и она коју су станари поднели против њега – завршиле у одељењу у ком ради његова невенчана супруга.

У јулу 2020. године, обе кривичне пријаве, у којима партнер тужитељке има различите процесне улоге, обједињене су у један предмет, који је дат на рад другој заменици тужиоца. Та заменица, како документација показује, тражила је раздвајање предмета, те она наставља да води случај у ком Крунић тужи катастар, док је њен колега, један од упућених заменика тужиоца, водио поступак у ком се тужи инвеститор.

Више јавно тужилаштво одбацило обе пријаве

У јануару 2022. године, по избору тужиоца Ненада Стефановића, Бранкица Марић постаје прва заменица Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду. Документ у који је БИРН имао увид показује да већ 27. јануара предмет против њеног невенчаног супруга био предат на увид “на захтев руководилаца Посебног одељења”.

У том тренутку, одељењем руководе Марић као прва заменица и Небојша Обрадович као шеф Одељења. Предмет је враћен упућеном заменику тужиоца 4. марта, а шест дана касније он доноси решење о одбачају кривичне пријаве против Бранка Крунића.

У образложењу се наводи да су испитани сви подносиоци пријаве, сам Крунића, и прикупљена неопходна обавештења, те да се закључује да “нема доказа да се у радњама осмуњиченог Бранка Крунића стичу битна обележја елемената бића кривичног дела Трговина утицајем, нити било ког другог кривичног дела.”

Заменица тужиоца која је преузела Крунићеву пријаву против НН лица запослених у Служби за катастар и непокретности Општине Чукарица, у октобру 2020. године одбацила је ову пријаву. Тужитељка је навела да је одлука катастра била првостепена, да се Крунић већ жалио на њу и да је поступак и даље у току.

Она је објаснила да се – до завршетка жалбеног поступка – не може говорити о томе да ли је Крунићу нанета штета на основу које је он поднео кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву. Одлуку о одбачају те кривичне пријаве потврдио је и другостепени орган.

У периоду одлучивања о овој пријави, Бранкица Марић је на позицији заменика тужиоца. Две године касније, када је Марић поново дошла на место прве заменице Одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва, тужитељка која је одбацила кривичну пријаву њеног партнера, међу првима добија премештај с одељења за сузбијање корупције и одлази да ради у одељење за општи криминал.

Према речима неколико извора БИРН-а, ново руководство је према тој тужитељки имало врло непријатан однос. Осим за ту тужитељку, премештај је, у истом периоду из Одељења за сузбијање корупције у Одељење општог криминала у Вишем јавном тужилаштву уследио и за смењену шефицу Ану Боровић и за њену заменицу Милену Божовић.

Тужитељка Божовић је недавно јавно подржала своје колегинице Бојану Савовић и Јасмину Пауновић које су се побуниле због премештаја и одузимања предмета, непосредно после хапшења осумњичених за корупцију у случају ЕПС. Милена Божовић је током једног ТВ гостовања рекла и да јој никада нису објашњени разлози за њен премештај, већ да јој је на питање зашто се премешта у друго одељење, тада тек постављени шеф Вишег јавног тужилаштва Ненад Стефановић рекао да нема право то да га пита.

Смењена шефица Одељења за сузбијање корупције Ана Боровић, после премештаја напустила је тужилаштво и отишла у адвокате, али ни то није прошло без проблема – Адвокатска комора Београда одбила је да је упише у адвокате, те је морала да се као адвокат пријави у унутрашњости Србије.

Лична карта Бранка Крунића

Бранко Крунић је власник и директор фирме Инвестмент Врачар Гроуп доо, основане у августу 2020. године, са претежном делатношћу “остали непоменути специфични грађевински радови”.

Према званичним подацима Републичког геодетског завода, Бранко Крунић је један је од сувласника озакоњене зграде у Политовој улици на Врачару у којој има заједнички стан са Бранкицом Марић и пет гаражних места у свом власништву (зграда је сазидана на парцели у државној својини).

Такође, Крунић је власник стана и сувласник сразмерног дела објекта и парцеле у Корнелија Станковића на Врачару у Београду, власник стана у Улици Краља Милутина на Савском венцу, као и сувласник парцеле у Крњачи. Осим ових некретнина, Крунић је власник и стана у Улици Војводе Саватија на Звездари, а сувласник је нелегално изграђене куће на Златибору, у општини Чајетина.

 

Јелена Зорић, БИРН

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар