Почетна » БИРОДИ: Десет месеци без секунде негативног извештавања о Русији и Кини

БИРОДИ: Десет месеци без секунде негативног извештавања о Русији и Кини

од admin
0 коментар

 

У саопштењу БИРОДИ је оценио да су таквим начином извештавања о Кини и Русији наведене телевизије угрозиле право на обавештеност гарантовано Уставом Србије, а да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) саучесник у медијској ускраћености грађана Србије јер не користи законска овлашћења да спречи једнострано информисање.

Од укупно 1:16:03, кинески функционери, укључујући и представнике амбасаде Кине у Србији су позитивно представљени у оквиру 1:03:27 (83,4 одсто) позитивног времена. Остало време кинески актери су били неутрално конотирани, односно без негативног времена, показао је мониторинг.
Такође, рекламно представљање било је констатовано у случају руских функционера и представника руске амбасаде у Србији, тако да су од збирно 1:45:38, руски актери били представљени 1:34:39, односно 89,6 одсто, док су у преосталом времену анализе били неутрално конотирани у прилозима.

За разлику од Кине и Русије, Европска унија (ЕУ) је током периода мониторинга била представљена значајно више 5:06:03 од Кине и Русије. Наиме, ЕУ је била 3/4 времена неутрално представљена, док је сваки пети секунд о ЕУ (1:00:43) био позитивно конотиран. Негативно време о ЕУ је трајало 0:20:57, односно 6,8 одсто, показао је мониторинг.
Такође је утвређено је да се највише негативних извештаја односило на САД, а како је прецизирано у оквиру петине посматраног времена (0:53:09) амерички функционери и представници амбасаде САД у Београду били су представљени негативно, скоро две трећине времена било је неутрално, а само током шестине временског периода извештаји су били позитивни.

Фото: Freepik

Бета/Глас шумадије

Можда ти се свиди

Оставите коментар