Почетна » БИЗАРНИ ТРЕНД У СРПСКИМ ШКОЛАМА! Бахата богата деца узимају паре од сиромашније: Наплаћују гутљај опасног енергетског пића 100, мирисање 50 динара, а ево шта је НАЈСКУПЉЕ

БИЗАРНИ ТРЕНД У СРПСКИМ ШКОЛАМА! Бахата богата деца узимају паре од сиромашније: Наплаћују гутљај опасног енергетског пића 100, мирисање 50 динара, а ево шта је НАЈСКУПЉЕ

од Други Пишу
0 коментар

Трендови се данас међу децом много брзо шире, посебно захваљујући модерним технологијама, у првом реду, паметним телефонима, интернетом и друштвеним мрежама.

Један нови тренд настао је буквално преко ноћи, а када је добар део деце „добростојећих родитеља“ почела да купују скупо енергетско пиће по цени од шокантних 1.000 динара за пола литра, за којим влада свеопшта хистерија јер су га лансирали и промовисали светски познати јутјубери Логан Пол и КСИ.

Тренд узео маха
Оно што потом раде ова деца је деградирајуће – по школама ученицима који немају толико новца наплаћују гутљај 100 динара, мирисање 50, а фоткање с флашицом до 200!

Чак се и неки родитељи труде да купују деци то пиће како би били „ин“, и тако се додворавају деци. Не прочитају ни садржај производа, где пише да није намењен млађима од 18 година, као и да је количина кофеина у једној флашици једнака као да се одједном попију шест конзерви кока-коле и две шољице кафе.

– У школи га продају у мањим количинама или на гутљај, јер нису сва деца у могућности да дају 1.000 динара. Чак дају и попуст да се проба и помирише – то кошта 130 динара – објаснили су детаље овог бизарног тренда неки родитељи.

Деца су овај срамотни вид својеврсног „бизниса“ видела на Тик Току, а њихови вршњаци из Хрватске су гутљај пића наплаћивали 50 центи. У неким школама Хрватској су енергетска пића потпуно забрањена у школа, док је овај напитак у Црној Гори забрањен привремено, док се не испита у лабораторији.

Некада патике, ранац, а сада

Зорица Мршевић професорка феноменологије насиља истиче да је то што раде деца страшно.

– Страшно је чега се неће све досетити. Генерално су енергетска пића погубна, ту има превише шећера, кофеина, и то вас „подигне“. Деца природно имају виши енергетски ниво, с тим пићима постају хиперактивна и праве ствари које су опасне по живот и здравље. Губе разум за опрезно понашање. Увек је немати нешто извор тежње, биле то патике, ранац, између осталог и ово пиће, па ће неко прибећи крађи или сликању с боцом коју није могао да купи. Самим тим што је створена атмосфера да је то „ин“, то је већ за децу изазовно – напомиње она.

Антић: То мора да се санкционише

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, наглашава да као друштво морамо да се пробудимо и да радимо с децом.

– Поражавајуће је то што они који имају новца продају на гутљај деци која немају, зарађују на сиромашнијем ученику, то значи да су пале моралне вредности. Са друге стране, један узме паре, а други плати гутљај или се слика с флашом да би се хвалио. Сваки ученик жели да се искаже у друштву, али ово је исказивање на погрешним стварима. Уместо да се исказују кроз знање, примерено владање… Предлог је да се такве ствари кажњавају, то мора да се санкционише и да се зову родитељи – говори он.

Антић напомиње да је неопходна сарадња између деце, родитеља и школа.

– Потребно је да их родитељи упозоравају, ово би требало да буде и тема родитељских састанака, али тиме треба да се позабави и савет родитеља и школски одбор – подвлачи он.

Последице коришћења опасне

Састав енергетских напитака углавном је кофеин, женшен, гварана, тауринм шећер и Б витамини. Ипак, последице конзумације енергетских пића су аритмија, главобоља, вртоглавица, неуролошки проблеми, алергијске реакције на кожи, малаксалост, мождани удар, смрт

Европска агенција за безбедност хране упозорила је да 68 одсто адолесцената између 10 и 18 година конзумира енергетске напитке. Наводе да је да 18 одсто деце млађе од 10 година конзумира енергетске напитке- Упркос овим упозорењима, ниједна европска земља, осим Литваније и Летоније, није ограничила употребу ових производа

FOTO: MITAR MITROVIĆ, SHUTTERSTOCK / RINGIER

Никола Тодоровић   Курир.рс/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар