Почетна » Грађани се жале: Одакле МТС-у подаци из наших уговора са СББ-ом?

Грађани се жале: Одакле МТС-у подаци из наших уговора са СББ-ом?

од admin
0 коментар

 

Док ви гледате оно што бирате, неко посматра шта сте изабрали. И зове, на приватни телефон, да понуди промену тог избора. Милан из Београда објашњава да су му комерцијалисти Телекома прво долазили неколико пута на врата, да их је одбијао, а онда је примио телефонски позив са броја 064, иако уговор са СББ-ом на подстанарској адреси не гласи на његово име.

Непознати глас се, како каже, представио речима: зовем испред Телекома.

„Рекао је – знам, ви сте у СББ-у, уговор гласи на то и то лице, имате тај и тај пакет, важност уговора вам је до тада и тада… Ја кажем – па одакле вама сви ти подаци? Он каже „небитно је, само да ви, ако желите, пређете код нас“. Био сам запрепашћен одакле тамо неком непознатом лицу подаци, јер ако он има увид у уговор, значи вероватно је имао увид и у матични број и број личне карте. Онда ми је то мало засметало, јер може доћи до злоупотребе података“, наводи Милан.

И Саша из Крагујевца примио је позив од кабловског оператора са којим није склопио уговор.

„И питао ме је да ли знам када ми истиче уговор у СББ-у, алудирајући да он већ зна када мени истиче уговор, што ми је било јако чудно… И након тога сам га прекинуо и рекао – хвала, не хвала. Након тога сам сам себи поставио то питање – одакле Супернови мој број телефона, како знају уопште да сам корисник СББ, као и када ми истиче уговор“, наводи Саша.

Н1: Нисте учествовали у неким анкетама, давали своје податке неким другим провајдерима?

Саша: Не, нисам никада давао податке неком другом, већ дуже сам корисник СББ-а, већ не знам колико година…

СББ: Разматрамо сва правна средства која нам стоје на располагању

Зна ли СББ да им се врбују корисници? Зашто МТС има податке које сам дао СББ-у? То су само нека од питања које су грађани поставили на друштвеним мрежама.

Из СББ-а одговарају да податке о својим претплатницима третирају као пословну тајну и чувају у складу са међународним стандардима, тј. никако их не дају трећим лицима.

Делује да је дошло до неовлашћеног прибављања и коришћења приватних података наших корисника, као и података саме компаније, закључује правни тим СББ-а.

„Тако неовлашћено коришћење пословне тајне представља класичну радњу нелојалне тржишне утакмице, представља повреду прописа о заштити података о личности и може садржати и одређене елементе кривичног дела. С обзиром на читаву ситуацију, СББ сада разматра сва могућа правна средства која му стоје на располагању“, наводи Растко Петаковић, адвокат СББ.

Шабић: Противправна ситуација, надлежни треба да реагују

Некадашњи повереник за заштиту информација од јавног значаја Родољуб Шабић каже да је очигледно да се ради о противправној ситуацији и да би надлежни, пре свега, Повереник за заштиту података о личности, требало да спроведе надзор и утврди све чињенице.

„Ако иза ове акције стоји МТС, онда он ризикује, на првом месту, по Закону о заштити пословне тајне, тужбу за накнаду штете од стране СББ и још и пријаве за привредни преступ против правног лица и одговорног лица, а имајући у виду да је реч о обради података о личности корисника, могло би доћи до низа прекршајних пријава или приватних кривичних тужби од стране тих лица“, наводи Шабић.

Подсећамо да се недавно телевизији Н1 јавило више радника ЕПС-а са наводима да су суочени са притисцима да промене кабловског оператора у својим домовима и СББ замене државним кабловским оператором. Нешто раније се у Пландишту, месту код Вршца, појавио и документ у ком се од свих запослених у јавним службама тражи да у својим домовима пређу на МТС-ову кабловску мрежу, као и да за то агитују код својих пријатеља и познаника, али да пазе, да неко не прочита да је реч о политичком задатку.

СББ је део Унитед Групе, у оквиру које послује и Н1.

Ненад Нешић     Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар