Почетна » Без договора: Држава фриленсерима понудила отпис камате и отплату на 10 година

Без договора: Држава фриленсерима понудила отпис камате и отплату на 10 година

од admin
0 коментар

 „Дали су нам предлог да се отпишу све камате и да се обуставе сви поступци око наплате пореза до априла, када би био измењен Закон о порезу на доходак грађана“, наводи Катарина.

Тим изменама би било прдвиђено да фриленсери отплаћују и до 10 година на рате порезе, али и доприносе који су за фриленсере најспорнији. Све то за протеклих пет година и текућу годину.

„Рекли су нам да би нам били признати нормирани трошкови од 43 одсто. То значи да се на приходованих сто евра одузима 43 евра, док остатак од 57 евра представља пореску основицу. То се посматра као бруто приход фриленсера на који се обрачунава порез по стопи од 20 одсто, доприноси за ПИО 25,5 одсто и 10,5 одсто доприноса за здравство“, појаснила је Катарина.

Она истиче да удружење мора да направи калкулацију понуђеног решења.

„Верујемо да су они то направили тако да плаћање не буде апсолутно немогуће, пошто је постојећи модел наплате баш апсолутно немогућ. Претпостављам да би овакво плаћање било могуће, али вероватно уз пуко преживљавање“, указује саговорница портала Н1.

Представници Удружење радника на интернету сматрају да је овакво решење – неприхватљиво.

„Сматрамо да је такво решење неприхватљиво, јер једноставно – немамо калкулацију испред себе. Поготово зато што и даље остају доприноси који су за нас најпроблематичнији. Питаћемо чланове удружења и остале фриленсере који то нису, да се кажу шта мисле о тој идеји“, поручила је Катарина.

Она је најавила да ће држава почети да води своју кампању за прихватање оваквог решења.

„У понедељак ће држава општим јавним позивом позвати фриленсере да прихвате то решење, па ко се пријави – пријави. Сада ће они радити своју кампању за прихватање таквог договора, а ми ћемо нашу“, навела је она.

Са аспекта Удружења радника на интернету овакав предлог је, каже, и даље – неприхватљив.

„Јер, Удружење је имало свој предлог – да обрачун и наплата пореза почну од 14. октобра 2020. године, када је Пореска управа Србијеобјавила општи јавни позив фриленсерима. То би смањило администрацију за Пореску управу, зато што би сви дошли и пријавили своје приходе, почели да плаћају, не би биле потребне никакве измене и допуне, већ бисмо почели да радимо на Закону о флексибилним облицима рада“, истакла је Катарина Павловић.

По овом предлогу удружења, сваком фриленсеру, без обзира на посао који обавља, били би признати нормирани трошкови (износ за који се одузима од прихода да би се добила пореска основица) у најмањем проценту, од 20 одсто. Стопа пореза била би, на бруто приход, 20 одсто.

„То значи да би ефективни трошак за сваког фриленсера био 16 одсто. Дакле, на сто приходованих евра, држави би плаћали порез од 16 евра“, навела је Катарина Павловић.

Данашњем састанку представника фриленсера у Влади Србије присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, директорка Пореске управе Србије Драгана Марковић, државни секретар у министрству финансија Славица Савић, Ненад Пауновић из кабинета министра финансија и други.

Даниела Илић Красић    Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар