Почетна » Мали: Ко је на данашњи дан уписан као незапослен у НСЗ, у јуну добија 60 евра

Мали: Ко је на данашњи дан уписан као незапослен у НСЗ, у јуну добија 60 евра

од admin
0 коментар

 Влада Србије ће данас одлучивати о четири уредбе о помоћи грађанима и привреди. На дневном реду седнице биће и ребаланс буџета, најавио је Синиша Мали.

Мали је рекао да се на ребаланс буџета у априлу иде из два разлога – ублажавање последица изазваних пандемијом коронавируса и повећан број капиталних инвестиција, али и због наставка изградње здравствене инфраструктуре.

Када је реч о помоћи грађанима, министар је најавио да ће се сваког месеца исплаћивати неки вид помоћи.

„Прва је помоћ за незапослене. Ми идемо са помоћи од 60 евра за све оне који су на данашњи дан регистровани у Националној служби за запошљавање. Та помоћ биће исплаћена у јуну“, казао је Мали током гостовања у Јутарњем дневнику РТС.

Када ће се исплаћивати помоћ

Мали је навео да ће се подршка грађанима и привреди исплаћивати од априла до новембра.

„У априлу је већ исплаћена половина минималне зараде за запослене, а исто толико ће бити исплаћено и у мају и јуну“, рекао је.

По 600 евра по аутобусу држава ће исплатити превозницима од априла до септембра. Осим тога, градски хотели ће у априлу добити 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

У мају и новембру ће сви пунолетни грађани добити по 30 евра, а у септембру ће пензионери добити додатних 50 евра.

„Сваког месеца ове године покривамо неку врсту помоћи за наше суграђане. Мислим да је то добро за потрошњу, то је добро за оптимизам. Добро је да грађани виде да држава стоји иза њих у условима ове пандемије“, истакао је Мали.

Пријава грађана од 28. априла

Министар финансија је да пријава грађана почиње 28. априла и да ће трајати до 15. маја, а да ће 5. маја кренути пријава преко кол-центра и подсетио да ће се све одвијати на исти начин као прошле године.

„Прошле године се пријавило 4.350.000 грађана плус они који добијају директно. Дакле, пензионери се не пријављују. Они који добијају социјалну помоћ, такође се не пријављују. Негде око 6,2 милиона наших суграђана је примило помоћ од 100 евра. Очекујем велики одзив и ове године“, нагласио је Мали.

За туризам два минималца

Министар финансија је рекао да ће се одлучивати и о помоћи грађанима који живе на Косову и Метохији.

„Сто евра за све оне који живе тамо, укључујући и децу, 200 евра за оне који су незапослени. То је помоћ која ће бити исплаћена у мају. Данас такође иде одлука Владе и то је важна вест за све – две пуне минималне зараде ћемо издвојити за запослене у туризму, у угоститељству“, казао је Мали и додао да ће свако од запослених у туризму и угоститељству добити по 500 евра.

Истакао је да грађани који живе на Косову и Метохији не морају да се региструју и да се сви налазе у евиденцији Канцеларије за КиМ.

Министар финансија је нагласио да ће две пуне минималне зараде добити и самостални уметници.

Вредност пакета

Министар финансија је истакао да је трећи пакет подршке мера привреди и грађанима вредан 257 милијарди динара.

„То је негде око 4,3 одсто нашег БДП-а. Прошле године имали смо два пакета помоћи укупне вредности 704 милијарде динара. Сада смо са ова три пакета помоћи негде на 17,2, 17,3 одсто нашег БДП-а“, рекао је Мали.

Навео је да „нема много земаља на свету које су на такав начин подржале своју економију“ и додао да се трећи пакет мера већ и спроводи и да је половина минималне зараде већ исплаћена за 1.120.000 грађана.

„Узми рачун и победи“ од 15. маја

Говорећи о наградној игри „Узми рачун и победи“, Синиша Мали је рекао да ће Влада данас одлучивати и о наставку те наградне игре и да ће прво коло кренути 15. маја.

Најаво је већи наградни фонд – 16 станова и 60 аутомобила „фијат 500Л“.

РТС/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар