Почетна » Зековић: Држава забрањује улазак новог мобилног оператора, само да заустави СББ

Зековић: Држава забрањује улазак новог мобилног оператора, само да заустави СББ

од admin
0 коментар

 “Министарка Татјана Матић тврди да су три оператора мобилне телефоније у Србији довољна. Ова паушална оцена није поткрепљена ниједном релевантном студијом, али је јасна порука Владе Србије да не желе да дозволе да СББ компанија, која је до сада у Србију инвестирала скоро 900 милиона евра, конкурише за место новог мобилног оператора“, реаговао је извршни директор СББ компаније Милија Зековић поводом изјаве министарке Татјане Матић да су Србији довољна три оператора мобилне телефоније.

Зековић подсећа да је компанија СББ још у фебруару РАТЕЛ-у, али и Министарству трговине, туризма и телекомуникација послала Студију коју су израдили реномирани експерти и указали да су корисници мобилне телефоније у Србији у неповољном положају у односу на грађане у региону, јер плаћају вишеструко веће цене за многобројне услуге.

„До данас нам се поводом Студије званично нико није обратио, али нам је после јучерашње изјаве министарке Матић јасно да држава забрањује улазак новог мобилног оператора на тржиште Србије“, истиче извршни директор СББ компаније.

Он истиче да сматра да је незабележено да једна европска земља овако отворено најави да једна заинтересована страна уопште не може да учествује у јавном надметању, супротно свим правилима слободног тржишта.

Компанија СББ је захтев за покретање 5Г аукције и жељу да инвестира јавно објавила почетком године, али су ова питања, како истиче Зековић – остала без званичног одговора.

„Тако да не знамо да ли је озбиљно израђену Студију ико из Министарства и прочитао“, истиче извршни директор СББ компаније.

Он наводи да компанија не разуме ни тврдње Татјане Матић да Министарство не може да чека 10 година да неко од телекомуникационих оператора изгради инфраструктуру.

„СББ је у јавном позиву РАТЕЛ-у јасно предочио план ширења мреже у наредних пет година након добијања дозволе и подвукао могућност ширења мреже и изградњу инфраструктуре на око 1.000 до 1.400 локација годишње, те навео реалистично покривање које је уобичајено за нове операторе који улазе на тржиште. Да је неко од запослених у Министарству заиста прочитао Студију и одговоре СББ-а на јавном позиву, могао је да пренесе министарки да постоји јасан план наше компаније да у 18 месеци од добијања дозволе започне са пружањем услуге, па корисници уопште не би трпели“, наводи Милија Зековић.

Изјаве министарке, додаје, указују да је на делу преседан „јер држава Србија одбија да отвори надметање за све заинтересоване и тако се одриче озбиљних прихода, само да би спречила улазак СББ компаније на тржиште мобилне телефоније“.

„Релевантне европске студије указују на то да је цена телекомуникационих услуга на тржиштима на којима послује четири и више оператора 20 одсто нижа у односу на оне где послује три. Улазак нових оператора увек је и изазов за конкуренцију, а корист би имали и грађани који би добили приступ квалитетнијој услузи по приступачнијим ценама. СББ послује као део Унитед Групе у оквиру које послују водећи оператори са најбржом мобилном мрежом у Европи, континуриано улаже у развој иноватовних услуга на свим тржиштима на којима послује, а само у Србији држава онемогућава СББ компанији да инвестира и грађанима омогући бољу понуду на тржишту“, закључио је извршни директор компаније СББ, Милија Зековић.

СББ послује у оквиру Унитед Групе, као и телевизија Н1.

Н1Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар