Почетна » „БЛИЦ“ ОТКРИО ШОКАНТНЕ ТАЈНЕ (2) Лажни Норвежанин и секс-скандал у манастиру

„БЛИЦ“ ОТКРИО ШОКАНТНЕ ТАЈНЕ (2) Лажни Норвежанин и секс-скандал у манастиру

од admin
0 коментар

Кристијан Стенберг, лажни Норвежанин чије је право име Јасмин Бухић, после преласка из ислама у православље две године је био игуман манастира Папраће у РС, све до 1997. године и избијања секс-скандала због којег је реаговала и полиција.

Долазак 19-годишњег Јасмина Бухића, сада већ са крштеним именом Божидар и монашким именом Арсеније, у манастир Папраће средином јануара 1995. године није прошло незапажено. Не само да је необично што тек пунолетни младић постаје игуман, већ је упадљива била подршка коју је добио од владике Василија Качавенде, који ће неких двадесетак година касније бити оптуживан за разврат и пензионисан.

– Владика Василије му даје манастир на управљање. Он је тек пунолетан, а игуман! Морате разумети да су то ипак биле ратне године и Василије у уском кругу људи који су упитали о покрштавању (Јасмина Бухића) наводи да је дечку пронашао претке, „јаку српску лозу”. Даје му све почасти. Ни данас не знамо да ли је Бухић после свега рашчињен, јер је имао чин јеромонаха, што значи да је могао и да служи – наводи „Блицов” саговорник из Цркве.

Vasilije Kačavenda

Василије Качавенда

Бухићев успон у црквеним круговима креће почетком злих деведесетих. Према наводима саговорника „Блица”, њега су, јер је муслиман, у ратним годинама Срби склонили из Мркоњић Града, испрва у манастир Крку. Покрштен је и добија име Божидар.

Иако су све црквене књиге званично затворене за било какво објављивање навода, „Блиц” у Епархији зворничко-тузланској сазнаје да је, према записима из црквене евиденције, Јасмин-Божидар монашки постриг примио (замонашује се) 1994. године. Тада је био на трећој години Богословије у Сремским Карловцима, коју похађа ванредно. На монашењу добија име Арсеније.

Један од гостију у манастиру Папраћа, мада не тако често, био је и епископ врањски Пахомије Гачић.

Владика Качавенда му даје манастир Папраћу већ средином јануара 1995. године. Одмах добија чин јеромонаха. Случајно или не, баш те 1995. године Папраћа од иначе мирног краја постаје позната по дешавањима због којих се мештани Шековића и околине и данас крсте.

Тада су посејане прве клице онога што ће почетком 21. века израсти у серију секс-скандала за које ће бити оптуживани владике Пахомије Гачић и Василије Качавенда.

Pahomije Gačić

Пахомије Гачић

– Нико више није долазио у манастир да се Богу моли. Тамо се одлазило да се раде оне ствари. Сви смо одреда, и старо и младо, знали да је само… Знате… Блудничење. Одлазили су у манастир и момци и девојке, наша омладина. Тамо је то било сваки дан, у било које доба да се оде. Тек се рат био завршио, то је било као да је наступило неко лудило… Толико смо се борили да омладина више не иде тамо, али није вредело – испричао је „Блицу” један мештанин.

Главни организатор живота у манастиру био је његов игуман, отац Арсеније, данас нама познатији као лажни Норвежанин. Његов најчешћи гост баш у та времена у манастиру био је један од најмоћнијих владика – Василије Качавенда. Имао је своју собу у конацима, коју мештани описују као апартман. Владика би долазио најчешће предвече, да „преспава у манастиру”.

Iguman: Lažni Norvežanin kao monah Arsenije u manastiru Papraća

Игуман: Лажни Норвежанин као монах Арсеније у манастиру Папраћа

Према сведочењу мештана, Качавенда је толико често походио Папраћу те две „Арсенијеве године”, а после секс-скандала није долазио опет две године. Долазили су и други монаси, а међу њима, не тако чест гост, и садашњи владика Пахомије.

Секс-скандал је потресао цео крај. И од тог тренутка о дешавањима у манастиру више се није шапутало, већ говорило као о саблазни. Владика Качавенда, међутим, није много марио за то – све док није сазнао да је лажни Норвежанин, тада још у улози монаха Арсенија, водио дневник о свему што се у манастиру догађало…

(СУТРА: Тајни дневник монаха Арсенија)

Жељка Јевтић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар