Почетна » „БЛИЦ“ ОТКРИВА Тајни преговори о укидању ријалитија: Ако ти укинеш „Парове“, ја гасим „Фарму“

„БЛИЦ“ ОТКРИВА Тајни преговори о укидању ријалитија: Ако ти укинеш „Парове“, ја гасим „Фарму“

од admin
0 коментар

Челници три националне телевизије – „Пинк”, „Прва” и „Хепи” – преговарали су недавно о укидању ријалити ТВ програма типа „Фарма”, „Парови” и „Велики брат”, сазнаје „Блиц”.

За укидање ријалитија на тајном састанку одржаном у канцеларији Жељка Митровића, власника „Пинка”, били су Митровић и Мања Грчић, директор операција „Антена групе”, власника „Прве” и Б92, за Србију и Црну Гору. Против је био само Предраг Ранковић Пецони, власник „Хепија”.

После дугих преговора и убеђивања, Пецони није попустио и поручио је: „Видимо се у септембру 2016”, до када планира да емитује „Парове”. И пошто „Пинк” и „Антена” немају намеру да сами укину ријалитије и часте Пецонија ТВ рејтинзима, три ТВ магната су се растала без договора.

Зашто уопште „Пинк” и „Антена” хоће да укину веома гледане ријалити програме?
Одговор лежи у економији медија и стању на тржишту.
Трошкови продукције ријалитија нису мали, а оглашивачи избегавају ове програме јер су, иако гледани, огрезли у голотињи, свађама, па и отвореном насиљу.

Да ли бисте ви ваш производ рекламирали између Кристијанових псовки, Станијине задњице и Екремових пијаних прича?

С друге стране, оглашивачи траже тзв. безбедан садржај, односно пристојан програм без простаклука уз који је безбедно пласирати промотивну видео-поруку.

Све више га налазе и на интернет порталима – убедљиво најпосећенији српски сајт Блиц.рс је само у овој години осам пута увећао продукцију безбедног видео-садржаја.

Занимљив је то парадокс: управо тржиште, толико презрено што утиче на хиперпродукцију ријалитија „јер народ то тражи”, сада утиче на ТВ станице да скину ногу са ријалити гаса и окрену се производњи нормалног програма!

Укратко, „Пинку” и „Антени” ће с одласком ријалитија на заслужен одмор профити заправо, скочити! Поготово сврбе дланови Жељка Митровића.

Власник „Пинка” полаже наде у неколико нових, безбедних ТВ шоуа које је представио на фестивалу у Кану, а за које сада нема простора у програму јер је „Фарма” свеприсутна, а не жели да је укине и препусти гледаност Пецонијевим „Паровима”.

А зашто онда „Хепи” телевизија неће ни да чује за укидање „Парова”?

За разлику од „Пинка” и „Антене”, „Хепи” телевизија још нема ту продукцијску моћ за креирање захтевнијих шоу-емисија са безбедним садржајем. Зато су Пецонију „Парови” одлично оружје да се по рејтингу вине у врх, на шта у време ријалити затишја не би могао ни да помисли. С друге стране, Пецони има још једну корист јер у „Паровима” рекламира низ производа других фирми у његовом власништву.

Колико кошта ријалити

Велики брат
лиценцни ријалити шоу, па се осим хонорара учесницима, главне награде, куће, хране, струје, воде… и свега осталог, плаћа и лиценца
она се не плаћа по сезони, већ најчешће за 10 година унапред
продукцијска кућа „Емотион” највише новца издваја на радну снагу – плаћа сниматеље, монтажере, видео-миксере, тонце… (дневница је око 50 евра, а дневно имају девет сниматеља и шест монтажера)
кућа „Великог брата” је њихова, али се намештај мења од сезоне до сезоне. Део опреме добију на компензацију, а део плаћају, али не више од 10.000 евра по сезони
главна награда ове сезоне износи 100.000 евра
у кући је 15 такмичара и сви имају хонораре који не прелазе 1.000 евра месечно
Парови

производ власника „Хепија” Предрага Ранковића за који се лиценца не плаћа
„Кућа” у којој се снимају је заправо студио „Хепија”
изграђен је 2009, када се емитовала прва сезона, и још тада је отплаћен
сви камермани, монтажери, водитељи… су на платном списку “Хепија” и не плаћају се додатно. Дневно око 80 људи ради на реализацији програма, а плате се крећу од 300 до 1.000 евра
намештај у кући се не мења већ годинама, а исплаћен је, такође, још прве сезоне
учесници у највећем броју улазе без надокнаде. Неки, пак, уђу за суму која не прелази 500 евра недељно
награда ове сезоне је 100.000 евра.

Фарма
„Пинков” производ, али је Жељко Митровић лиценцу продао у неколико земаља и тако додатно зарадио
имање на којем је кућа саграђена је изнајмљено, такође на одређени број година
сниматељи, монтажери и остали запослени су радници „Пинка” са платом од 60.000 динара навише
хонорари учесника се разликују. Највећи број њих уђе бесплатно, а неки за хонорар. Станија се, на пример, хвалила да има хонорар 2.000 евра месечно, док остали ћуте
главна награда је 50.000 евра

Марић: Не укидајте сиротињску забаву!
Миломир Марић, главни уредник „Хепи” телевизије, каже да не зна ништа о састанку у канцеларији Жељка Митровића на којем се расправљало о престанку емитовања свих ријалитија.
– Ма какав састанак, није га ни било. Неће ваљда и сиротињску забаву да нам узму?! То им нећемо дати! Док народ буде заинтересован да гледа, ми ћемо правити такав програм. „Парове” ћемо емитовати још дуго, сигуран сам – каже Марић за „Блиц”.

Аделарда Поповић, Весна Ђорђевић      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар