Почетна » Бодрожић: Новосадски Одсек за медијске студије на мети режима због храбрих студената

Бодрожић: Новосадски Одсек за медијске студије на мети режима због храбрих студената

од Други Пишу
0 коментар

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић оценио је да је Одсек за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду на „удару режима“ јер на њему студирају „млади, храбри и паметни људи, будући новинари, који захваљујући својим наставницима знају како ће у будућности професионално обављати свој посао“.

„Није случајно што је тај одсек на мети режима и што је означен као ‘непријатељско гнездо’“, рекао је Бодрожић на панелу у оквиру Медијске недеље (Медиа Wеек), коју организује Независно друштво новинара Војводине (НДНВ).

Студенти Одсека за медијске студије налазе се дуже од два месеца на мети напада, након што су пружили подршку професору тог Факултета Динку Грухоњићу, који је на мети напада појединих медија дуже од три месеца.

Студенти су добили бројне претње и увреде, а некима од њих су бројеви мобилних телефона објављени на друштвеним мрежама.

Напади на тог професора и новинара агенције Бета су уследили након што је на друштвене мреже пуштен измонтирани видео снимак у којем се лажно тврди да је Грухоњић љубитељ усташких ратних злочинаца, што је он демантовао и најавио да ће тужити све који на тај начин лажу о њему, „па макар не излазио из суднице“.

Грухоњић је примио на стотине претњи смрћу и на хиљаде увреда, због чега има приватно обезбеђење које му је омогућила Европска федерација новинара.

Жељко Бодрожић је још рекао да у Војводини фактички не постоји ниједна слободна телевизија, а да су истовремено независни медији поново на мети напада, баш као деведесетих година 20. века.

„Опет имамо исте нападе на независне медије, опет смо ‘страни плаћеници’ и ‘домаћи издајници’“, казао је Бодрожић и додао да је на сцени у Србији опет „бујање национализма“.

Професор новинарства Раде Вељановски рекао је да се пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса окренуло у своју потпуну супротност, па се сада јавним новцем финансирају медији који заправо раде против јавног интереса.

Главни уредник новосадског Радија 021 Зоран Стрика рекао је да у друштву не постоји дебата, јер је власт не жели.

Шефица Одсека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду Смиљана Милинков казала је да је умрежавање локалних медија веома важно и као добар пример навела мрежу од десет повереника НДНВ широм Србије, у мултиетничким срединама.

Недеља медија одржава се у оквиру пројекта „Отпорни медији цивилног друштва за обнову поверења грађана“ коју НДНВ организује уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

foto N1

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар