Почетна Друштво БОГОЈАВЉЕНСКА ТРКА ШИРОМ СРБИЈЕ Око чега су се Јагодинци данас највише отимали, а НИЈЕ ЧАСНИ КРСТ

БОГОЈАВЉЕНСКА ТРКА ШИРОМ СРБИЈЕ Око чега су се Јагодинци данас највише отимали, а НИЈЕ ЧАСНИ КРСТ

од admin
0 коментар

Пливање за часни крст, обичај који се већ традицинално одржава на Богојављење, организовано је данас широм Србије, а Јагодина је поново привукла највише пажње, јер је свештеник освештао воду из – ватограсне цистерне.

Сви су данас хтели комад освештаног босиљка

У порти Саборне цркве „Светих апостола Патра и Павла“ у Јагодини постављено је пет буради са по 500 литара воде – „Богојављенске водице“, али су свештеници, поучени искуством из протеклих година да се вода брзо разграби, наручили и ватрогасну цистену са 7.000 литара воде.

Воду у цистрени освештао је свештеник, који се попео на цистерну, а верници су је потом запосели са празним боцама. За око сат времена и бурад и цистерна су остали празни.

Sveštenik osveštava vatrogasnu cisternu

Свештеник освештава ватрогасну цистерну

На појединим бурадима, која су у порти постављена пре литургије, од хладноће су се замрзле славине, па су верници скинули поклопце са буради и захватали воду флашама, чашама и другим што су имали при руци.

Неколико последњих година, свештеници ове цркве, да би задовољили вернике водицом за Богојављење зову у помоћ ватрогасце са цистренама.

У Јагодини су организоване литургије у још неколико храмова, као и подела освештане Богојављенске воде.

Petar Banjac prvi je doplivao do časnog krsta

Петар Бањац први је допливао до часног крста

У цркви Светих апостола Петра и Павла подељено је око 10.000 литара воде, а окупило се неколико хиљада верника.

Као и сваке године најинтересантнији детаљ је када свештеник освештава воду из ватрогасне цистерне. На Војшанско–багрданском језеру у Свиљанцу у 12 сати биће одржано пливање за часни крст.

У Ћуприји је већ извађен часни крст. Први до њега у хладној Великој Морави допливао је Параћинац Петар Бањац (28).

Традиционално се пливање за богојављенски крст обележава велики православни празник Богојављење у Ћуприји. Тридесетак пливача из Ћуприје и Параћина одважило се да заплива у ледом окованој Морави, а локално свештенство је после литургије у литији дошло до моста одакле је часни крст постављен у реку.

Skok u ledenu Moravu

Скок у ледену Мораву

– Велика је чат пливати за часни крст, а још веће задовољство да први допливате. Четврти пут пливам за часни крст и сада ми се посрећило. Желим да наредне године неко други први доплива до крста и осети ову драж – рекао је Бањац.

Пливачи су ушли у реку по веома хладном времену и темепратури испод нуле, а све време је падао снег.

Рониоци разбијали лед да би такмичари могли да пливају за крст

Чачанин Анђелко Ковачевић победник је овогодишње трке за Богојављенски крст. Он је до победе дошао у правом фото-финишу у залеђеној Морави.

Ronioci su prvo morali da razbiju led, da bi takmičenje moglo da počne

Рониоци су прво морали да разбију лед, да би такмичење могло да почне

Ковачевићу је ово други тријумф, пошто је часни крст подигао и 2014. године.

Трку су обележили сурови временски услови. Река је била окована ледом, а да би се такмичење уопште одржало, рониоци су морали да разбијају лед. Температура воде била је два степена изнад нуле.

У пливачком спринту учествовало је 92 такмичара, мање него претходних година.

У Прокупљу пливали у базену

Стеван Гашевић (26) из Прокупља први је стигао до часног крста у данашњој Богојављенској трци, која је организована на базену Опште болнице „др Алекса Савић“ у Прокупљу. Ово је трећи пут да овај младић побеђује!

Gašević prvi doplivao do časnog krsta

Гашевић први допливао до часног крста

Ове године у трци за часни крст учествовало је 10 пливача, а најмлађи су били Василије (8) и Петар (11) Пауновић.

– Учешће на трци је за мене свети чин и поштовање православне вере и традиције. За мене су сви учесници победници – кратко је прокоментарисао Гашевић.

Stevan Gašević

Стеван Гашевић

Црквена општина Прокупље организује Богојављенску трку четврту годину заредом.

– Сматрам да смо овим сви изразили поштовање и веру, а захваљујући Господу Богу сви пливачи су прошли без проблема. Захвалио бих се свим људима који су помогли организацију ове свете трке – казао је свештеник прокупачке цркве свети Прокопије, отац Лазар Бараћ.

Иначе, претходне три године је трка била на Растовничком језеру недалеко од Прокупља. Како је језеро залеђено и није било могуће разбити лед, у цркви су одлучили да ипак не прекидају традицију и да се ове године пливање организује у болничком базену.

Гимназијалац стигао до часног крста у Ужицу, пливали и одборници

Међу 52 Ужичанина која су се данас одважила да запливају у леденој Ђетињи (температура вода била је свега четири степена), до часог крста стигао је Драган Матић (18), матурант Ужичке гимназије.

Dragan Matić, gimnazijalac, prvi je u Užicu doplivao do časnog krsta

Драган Матић, гимназијалац, први је у Ужицу допливао до часног крста

– Седам година се бавим пливањем, члан сам ПК „Слобода“, ово ми је други пут да пливам за богојавјенски крст. Велика ми је част што сам победио – казао је Матић.

Pripreme za skok u ledenu Đetinju

Припреме за скок у ледену Ђетињу

Представнике у леденој Ђетињи имала је и Скупштина града Ужица – за крст часни пливали су Дејан Бабић и Слађан Јанковић, одборници „Двери“.

Litija

Литија

Запливала је и једна дама – Кристина Михајловић, која је прошле године стигла до богојављенско крста.

Река пуна муља, због опасности пливали само најискуснији пливачи

Шесторица Ваљеваца и двојица припадника Војске Србије стационирани у ваљевској касарни, пливали су за Богојављенски крст у реци Градац и пошто је манифестација одржана у ванредним околностима нико од њих није желео да се истиче, већ су заједно допливали до крста и поделили победу.

Svi pobedili!

Сви победили!

Градац је, наиме, пун муља и епархија ваљевска је, због безбедности учесника, одлучила да за Богојављенски крст пливају само искусни пливачи који су и претходних седам година учествовали у овој манифестацији, а која је ранијих година окупљала и више од 50 учесника.

Епархија је градским властима претходно упутила три апела да се муљ на Берковој брани очисти како би река била безбедна, али је Градска управа остала „глува“ на те молбе.

То, међутим, није сметало да манифетацији присуствује помоћник градоначелника Мирослав Пимић (СНС) и да се фотографише са пливачима, након што су из леденог Градца изнели Богојављенски крст.

У ледену воду са 12 година

У Сави код Шапца педесетак учесника пливало је за Богојављенски крст, а међу кршним мушкарцима била је и једна девојка, али и најмлађи учесник 12-годишњи Иван Јанковић.

Као и претходне и ове године манифестација није била такмичарска већ симболична. Пливачи су одлучили да богојављенски крст поклоне ваљевској болници за вештачку оплодњу.

За најбржег у Кладову 15.000 динара

У конкуренцији петоро пливача, Небојша Кленцовљевић (23) из Новог Сипа био је најбржи и победио на 22. Богојављенској трци за часни крст у Кладову. Њему је припао златни крст и добио је новчану награду у износу од 15.000 динара.

Predsednik opštine Kladovo i pobednik trke Nebojsa Klencovljvić

Председник општине Кладово и победник трке Небојса Кленцовљвић

Међу храбрим пливачима била је и Светлана Вуковић (50) са 14 учешћа дос ада, рекордерка пливања која не одустаје од оваков надметања. Такмичари су се надметали на стази дугој 33 метра, а са Дунавског кеја на -3 степена бодрило их је неколико стотина Кладовчана.

Блиц , Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар