Почетна » БРАВО, ЦРНОГОРЦИ Мајке троје деце ће имати доживотна примања

БРАВО, ЦРНОГОРЦИ Мајке троје деце ће имати доживотна примања

од admin
0 коментар

Мајке троје и више деце, које имају 25, односно 15 година радног стажа, моћи ће од почетка наредне године да поднесу захтев за примање доживотне месечне накнаде, саопштила је црногорски министар рада и социјалног старања Зорица Ковачевић.

Накнаду ће примати и незапослене мајке које су на евиденцији Завода за запошљавање најмање 15 година, као и родитељи и његоватељи лица са посебним потребама.

Ковачевићева је на конференцији за новинаре рекла да су Законом о допунама Закона о дечјој и социјалној заштити прописана два нова права.
– То су право на накнаду родитељу или старатељу лица које је корисник личне инвалиднине, као и право на накнаду по основу рођења троје или више деце – рекла је Ковачевићева.

Запослене мајке са троје и више деце, које имају 25 или 15 година радног стажа примаће доживотну месечну накнаду у износу 70 одсто просечне нето зараде у Црној Гори у години која претходи оној када је остварено то право.

Жене које имају 15 година кумулативног радног стажа и троје и више деце примаће накнаду 40 одсто просечне нето зараде.

Просечна нето зарада у Црној Гори износи 477 евра, што значи да ће мајке са троје и више деце примати по 333, односно 193 евра.

Срна/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар