Почетна » БРОДОВИ, БРАЊЕ ВОЋА, РЕСТОРАНИ Ево како Срби могу да нађу сезонски посао у иностранству

БРОДОВИ, БРАЊЕ ВОЋА, РЕСТОРАНИ Ево како Срби могу да нађу сезонски посао у иностранству

од admin
0 коментар

Чување деце у Аустрији, брање воћа у Финској, рад у кафићима у Црној Гори, рад у прекоокеанским бродовима, или вађење нафте на бушотинама у Северном мору само су неки од сезонских послова у иностранству за које се пријављују наши држављани.

Осим добре зараде, главни мотив због ког наши људи одлазе „преко“ је да путују и посете места на која раније нису били.

За сезонске послове најчешће се опредељују студенти и млади незапослени људи, као и особе у пензији.

Како до посла: Огласи, агенције, студентска удружења…

Начини на које се људи запошљавају у иностранству су различити – једни иду преко агенција за запошљавање, други преко студентских удружења, трећи се директно јављају на иностране огласе, а многи путују на црно, па, како кажу, шта им бог да.

У Србији тренутно легално послује 70 агенција за посредовање у запошљавању у земљи и иностранству. Издавање дозволе агенцијама за посредовање у запошљавању грађана у земљи и иностранству, и провера њиховог рада, у надлежности је Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

– Држављани наше земље који желе да раде у иностранству могу ући и радити само уколико им је обезбеђена радна дозвола. Важно је да сви заинтересовани грађани за рад у иностранству буду упућени у тачну процедуру добијања неоходних дозвола и укључени у све поступке за прибављање истих, да знају да они сами подносе захтев за добијање визе и да то нико не може да уради уместо њих. Такође, не постоји групна радна виза. Корисне могу да буду информације на сајту Амбасаде земље дестинације. Обећања да се може радити без визе, као и да се иста издаје за пар дана нису истинита. Уколико особа ради без неопходних дозвола, може бисте бити депортовани у случају да дође у контакт са миграционим службама – рекла је Катарина Ивановић, координаторка за односе са јавношћу невладине организације “Астра”.

Обавезно проверите фирму која нуди посао

Она је објаснила да „Астра“ увек сугерише грађанима да лично или путем АСТРА СОС телефона провере фирме које им нуде посао у иностранству, да провере да ли су фирме регистроване, да ли се налазе на адреси на којој су регистроване, да се распитају какво је претходно искуство људи који су се преко одређене агенције запошљавали.

– Уколико се ради о агенцији која посредује у запошљавању, битно је да поседује лиценцу за обављање ове делатности, мада према досадашњим искуствима, ни то што нека агенција има лиценцу не значи да послује како треба. Требало би да знају да се уговор потписује са послодавцем, да се по радну визу увек иде лично са захтевом који се добија од послодавца и да је сваки рад без радне визе нелегалан. Увек постоји могућност да наши адвокати погледају уговор и виде да ли постоје одредбе које су нејасне, двосмислене, недоречене и које потенцијално могу бити штетне за наше клијенткиње и клијенте. Такође, грађани нам се могу обратити да проверимо њихове пословне понуде путем АСТРА СОС телефона 011 785 00 00 – прича Ивановић.

Једно искуство: „зарадио сам и уживао“

Она саветује грађанима да се јаве „Астри“ пре путовања како би проверили пословну понуду.

– Када нам се грађани јаве увек их информишемо о амбасадама наше земље у држави у коју планирају да путују, јер је то место у коме се наши држављани могу јавити уколико дође до било каквих неприлика у иностранству. Такође, када нам се пријављују случајеви превара и/или радне експлоатације у иностранству увек контактирамо наше представнике амбасада и пријављујемо случајеве – тврди Катарина Ивановић.

Немања Стевановић (25) радио је као конобар на прекоокеанском броду и његово искуство је веома лепо.

– Посетио сам многа места на која вероватно не бих имао новца никада да одем као туриста. Има пуно посла, међутим када је брод био у луци имао сам времена да обилазим градове, уживам у мору и на прелепим плажама. Зарадио сам довољно новца и доживео лепо искуство – објаснио је Стевановић.

Из Инфостуда кажу да тренутно у понуди имају око 30 послова.

– Тренутно имамо у понуди највише послова у региону, мада се могу наћи и послови у даљим земљама – рекла је Татјана Видаковић, портпарол Инфостуда.

И адвокат, ако је потребно

Уколико се ради о агенцији која посредује у запошљавању, битно је да поседује лиценцу за обављање ове делатности, мада према досадашњим искуствима, ни то што нека агенција има лиценцу не значи да послује како треба. Требало би да знају да се уговор потписује са послодавцем, да се по радну визу увек иде лично са захтевом који се добија од послодавца и да је сваки рад без радне визе нелегалан.

Увек постоји могућност да наши адвокати погледају уговор и виде да ли постоје одредбе које су нејасне, двосмислене, недоречене и које потенцијално могу бити штетне за наше клијенткиње и клијенте. Такође, грађани нам се могу обратити да проверимо њихове пословне понуде путем АСТРА СОС телефона 011 785 00 00.

Ево колико се плаћају сезонски послови широм света:

Послови                                                     Плата
Спремачица у хотелу у САД-у       7 долара на сат
Чувар на плажи у САД-у          9 долара на сат
Селидбе у Америци       13 долара на сат
Брање јагода у Финској      2,8 евра по килограму
Брање малина у Финској       4 евра по килограму
Кувари у Црној Гори     око 800 евра месечно
Чување деце у Аустрији и Немачкој      до 200 евра недељно

Ана Ђокић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар