Почетна » БРУКА ДРЖАВЕ: Труднице по пет месеци не добијају надокнаде

БРУКА ДРЖАВЕ: Труднице по пет месеци не добијају надокнаде

од admin
0 коментар

Трудницама у Србији и по пет месеци касни накнада за трудничко боловање, због чега не могу да купе неопходне лекове и плате бројне анализе!

И уместо да држава заштити жене које се одлуче на мајчинство и пружи им неке бенефиције, она их ставља у више него неповољан положај.

РФЗО има објашњење

О немару државе према трудницама сведочи и Невена Милановић, професорка из Београда. Она је на трудничко боловање отишла 1. фебруара, а прву накнаду је, каже, добила у тек у јулу.
– Већ у првим месецима трудноће сретнете се с небригом државе и схватите да се препуштени сами себи. Накнада коју би требало да добијамо током боловања нама је једини и веома важан извор примања. Одржавање трудноће кошта јер треба купити лекове и урадити анализе. Од чега ја то да платим ако сам чекала накнаду пет месеци?! – огорчено каже Невена.

С друге стране, из Републичког фонда за здравствено осигурање, у чијој надлежности је рефундација трудничког боловања, поручују да нема кашњења.
– РФЗО редовно, без кашњења, исплаћује накнаду зараде за трудничко боловање у законски прописаном року од 30 дана од дана подношења комплетне документације. Разлог кашњења исплате је неблаговремено достављање документације од стране послодавца, без које Републички фонд не може да исплати припадајући износ накнаде – одговарају из Фонда.

Фали им један папир

Међутим, послодавци, који су од 1. јануара ове године у обавези да исплаћују 100 одсто боловања, проблем виде у замршеној бирократији коју је наметнула држава и која и те како успорава цео процес.
– Ми боловање прво исплатимо, што практично значи да ми кредитирамо државу. После прикупљамо неопходне папире и увек неки фали. Најбоље за све би било да држава директно исплаћује новац на рачун трудница. У ситуацијама када послодавци немају могућност да дужи период сами покривају накнаду, у проблему су жене које чекају новац – каже један београдски привредник.

Решење сви ће добити повећање родитељског додатка
ВУЛИН: ДОНЕЋЕМО ПРАВИЧНИЈЕ МЕРЕ

Од 1. јануара следеће године родитељи више неће моћи да рачунају ни на повраћај ПДВ на храну и опрему за бебе. Ова мера део је споразума наше државе са ММФ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже:
– Измене Закона о порезу на додату вредност, односно укидање повраћаја ПДВ за бебе, као једна од мера које су договорене са ММФ, ни у ком случају не представљају оптерећење за нове родитеље. Основни циљ ове измене је равноправан и правичан третман свих родитеља који ће на овај начин остварити надокнаду. Сада ће сви добијати надокнаду, а не као до сада само онај ко је прикупљао рачуне и још морао да прикаже цензус на зараду. Овако ће свако ко прима родитељски додатак добити повећање, а не само они који купују дечју опрему. Питање је колико је људи успело да сакупи рачуне, оде у Пореску и добије повраћај ПДВ – изјавио је Вулин за Курир.

Родитељски портал Бебац у отвореном писму Влади Србије предлаже:
– Имамо један предлог за вас: укините ПДВ на опрему и храну за бебе у потпуности! Већина држава која мисли на своје грађане је то већ урадила!

 

(kurir)

Можда ти се свиди

Оставите коментар