Почетна » Ц&А Србија у стечајном поступку, дуг 5,4 милиона евра

Ц&А Србија у стечајном поступку, дуг 5,4 милиона евра

од Други Пишу
0 коментар

Привредни суд покренуо је претходни стечајни поступак и одредио меру обезбеђења како би се спречиле промене на имовини дужника „Ц&А Мода РС“ који за царине и ПДВ тренутно дугује 596 милиона динара, наводи се у решењу објављеном на интернет страници тог суда.

За привременог стечајног управника именована је Маријана Читаковић, одређена је забрана плаћања са рачуна, као и забране располагања имовином те спровођења извршења према имовини „Ц&А Мода РС“ од стране поверилаца.

Од те компаније која је сама предложила сопствени стечај суд је затражио да предујми трошкове покретања стечајног поступка са 600.000 динара, у супротном поступак ће бити обустављен.

Суд је наложио Агенцији за привредне регистре да ове мере упише и објави, а Народној банци да о мери забране плаћања обавести пословне банке.

Рочиште на коме ће се расправљати о постојању стечајног разлога суд је заказао за 14. јули.

Фирма је сопствени стечај затражила 5. јула због претеће неспособности плаћања, а суд је одлуку донео 7. јула.

У образложењу одлуке суда наводи се да је та фирма од 2013. године имала одобрење за поједностављени царински поступак што је јој је омогућило да убрза пословање и знатно умањи трошкове.

Као свог царинског заступника ангажовала је фирму Неw Лог (ранији назив Qуехенбергер Логистиц СРБ) која је радила све увозне послове.

Октобра 2021. године Управа царине започела је проверу тачности и потпуности података за период од 2014. до тада па је уручено 63 решења којима се „Ц&А Мода РС“ као солидарни дужник свог царинског заступника обавезује да исплати укупно 721,9 милиона динара.

Царина је навела да је од тога 327,5 милиона на име царина и 394,3 милиона на име пореза на додату вредност а без припадајућих камата.

Суд констатује да је у стечај прво отишао Qуехенбергер а сада је стечај иницирао и „Ц&А Мода РС“.

Царинска решења су уручена од почетка марта до почетка маја ове године.

Постала су извршна осам дана од пријема па се од тада обрачунава камата.

По поднетим жалбама на решења, до сада није одлучено, а захтеве за одлагање извршења одбили су Царинарнице Београд и Управни суд.

Нешто дуга до сада је плаћено и наплаћено али износ од 596,7 милиона динара још увек није, а при том се очекује да та сума буде увећана за камате.

Компанија Ц&А Србија, део холандског бренда робних кућа за одећу, прогласила је инсолвентност и покренула стечајни поступак, а Управа царина открила је да су службеници иностране модне компаније и једне шпедитерске фирме направили штету за државни буџет на основу неплаћених увозних дажбина у висини од најмање шест милиона евра.

Компанија Ц&А Србија јуче је саопштила да су један њен пословни партнер и други починиоци царинске преваре због које је Управа царина терети за утају шест милиона евра пореза, то дело извршили ван система пословања Ц&А Србије.

Тањуг/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар