Почетна » “ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ!” ГЕОПОЛИТИЧКА ИГРА

“ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ!” ГЕОПОЛИТИЧКА ИГРА

од admin
0 коментар

 

Релевантно становиште стручњака већ дуже од деценију је да „сваки кубни метар гаса спаљен ради производње топле воде економски губитак чије размере далеко превазилазе цену самог гаса“ и да тврдоглавим неприхватањем тог закључка непогрешиво води ка томе да „земља која то ради је предодређена за сиромаштво“. 

Између осталог стручној јавности је још од 2005 године достављена анализа да се Нови Београд, општина која је компаративно велики потрошач природног гаса, може грејати топлом водом из Обреновца. Уместо имплементације тог пројекта топла вода, као нус производ обреновачких угљенокопа, се испушта у реку Саву док се грађани Новог Београда греју путем природног гаса који своје извориште има хиљадама километара далеко од свог одредишта.

Таквом погрешном енергетском политком се и даље омогућава неометано функционисање највећег губиташа у Србији – Србијагаса као и једне од најпрофитабилнијих фирми у Србији која дуже од деценију нелегално послује као посредник у увозу природног гаса – фирме Yугоросгаз. Све то наравно омогућује дугорочнију политичку нестабилност региона у складу са интересима одређених група и појединаца. Такође, оваква енергетска политика додатно обезбеђује „статус qуо“ Србије у погледу испуњавања постојећих међународних уговора и ставки из домаћег законодавства из области енергетике и заштите конкуренције на тржисту што опет за последицу има удаљавање Србије од испуњавања кластера поглавља о приступању Србије ЕУ.

Имајући у виду горе наведене чињенице, јавно позивамо особе из Агенције за енергетику Републике Србије, генералног секретара Милана Петровића као и чланове савета: председника Дејана Поповића, Негицу Рајков, Дејану Стефановић-Костић, Горану Петковић и Ацу Марковића због чега упорно одбијају да одузму лиценце за рад Yугоросгаз-у и Гастранс-у упркос њиховом константном кршењу закона? Шта по том питању ради Министарство рударства и енергетике Републике? Пре свега министарка Зоран Михајловић, помоћник министра задуженог за нафту гас Раша Којчић као и државни секретар Стевица Деђански? Због чега упорно одбијају да прекину монопол Србијагаса и не раздвоје транспорт, дистрибуцију и продају природног гаса у складу са домаћим законима и међународно преузетим обавезама? Упућујемо отворено питање и Влади Републике Србије али и широј јавности, да ли је занемаривање закона Р. Србије геополитичко-економска цена коју уцењена политичка елита мора „платити“ да би опстала на својим функцијама упркос великој штети која се при том чини грађанима Србије?

 

 

Председник покрета Ћале, ово је за тебе!

Петар Ђурић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × 4 =