Почетна » Чекају нас ледени дани, критични југозапад и југоисток Србије

Чекају нас ледени дани, критични југозапад и југоисток Србије

од admin
0 коментар

У петак и за викенд у Србији ће бити веома хладно и ветровито, са јутарњим температурама до минус 15, на планинама и до минус 22

У петак и за викенд у Србији ће бити веома хладно и ветровито, са јутарњим температурама до минус 15, на планинама и до минус 22. У југоисточним и централним деловима земље падаће снег, а у брдско-планинским пределима очекује се и стварање снежних наноса.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Бојан Томић за РТС каже да су најкритичније тачке у Србији југозападни и југоисточни делови Србије.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Томић је рекао да се данас очекује око десет центиметара снега и појачани ветар, због чега се може очекивати и стварање снежних наноса.

„Чим смо добили упозорење и најаву за стварање новог снега, обавештени су сви општински штабови за ванредне ситуације, ЕПС, Електрoмрежа Србије. Све екипе су спремне и у појачаној приправности тамо где очекујемо проблеме“, истакао је Томић.

Говорећи о томе да ли има довољно људства и механизације да се адекватно реагује у критичним подручјима, Томић је рекао да је оно што поседује Сектор за ванредне ситуације у функционалном стању.

„Набавили смо одређени број санки које су стациониране у најнеприступачинијим теренима“, додаје Томић, истичући да су контактиране све локалне самоуправе где се очекују проблеми.

Припрему смо почели много раније, ово је први талас који може да изазове одређене проблеме, објашњава Томић.

Истакао је да су на нивоу општинских штабова одржани састанци и да не би требало да буде већих проблема. Додаје да је ниво свести битно повећан.

„Имали смо лоше искуство претходних година. За Коридор 10 постоји најдетаљнији план за евакуацију људи, постоје планови на мањим нивоима“, објаснио је Томић.

Каже да је, ако дође до отапања снега, ситуација тренутно стабилна.

„Не очекујемо проблеме, тек улазимо у праву зиму, јануар и фебруар су најопаснији месеци“, рекао је Томић.

Од када је почела грејна сезона у домаћинствима су све чешћи пожари. Томић каже да је узрок пожара углавном људска непажња.

„Зимска сезона је, повећава се број пожара у домаћинствима када имамо ниске температуре и то је наредни период који долази. Узрок пожара је људска непажња, ми сами себе доводимо без веће потребе у озбиљну опасност. Апелујем на све да у наредном периоду не користе имрповизована грејна тела, не остављају их без надзора, да користимо све да до несреће не дође“, закључио је Томић.

РТС/Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар